Vegan/vegetarian och middagsbjudning

img_6834img_6683
Att bjuda vänner på middag är alltid väldigt roligt. Med middagar och vänner kommer även olika sorters matvanor och dieter. Det finns ett gäng olika dieter och matvanor för att inte tala om alla olika sorters benämningar. Man kan t.ex. vara vegetarian, lakto-ovo-vegetarian, pesceterian, äta glutenfritt, vara nötallergiker mm. 

Att börja äta allt mer vegetarisk mat har blivit mer vanligt i dagens samhälle. Det är inte alls ovanligt att någon i middagsgänget är vegetarian och ibland kan det vara svårt att veta hur man ska lägga upp menyn. Jag tänkte vi kunde fokusera lite på just detta i dagens inlägg. Nedan följer 6 tips till dig som ska bjuda en vegetarian på mat, och 3 tips till dig som ska på bjudning och gärna väljer t.ex. vegetarisk mat.

6 tips till värden

1. Ta reda på exakt vilken typs matvanor personen har. Man kan t.ex. Vara vegan då äter man varken kött,fisk, skaldjur, fågel, mjölkprodukter eller ägg. Man kan även vara t.ex. pescoterian, då äter man allt annat förutom rött kött och fågel. När du fått reda på lite mer är det lättare att planera menyn och även större chans att det blir rätt.

2. Bjud på många olika sorter. Som huvudrätt kan du ha t.ex. en kötträtt och  en vegetarisk. Visst blir det lite extra arbete, men du kan istället göra lite mindre satser och uppmana dina gäster att prova även de vegetariska om de i vanliga fall mest äter blandkost.

3. Fråga! Tycker du det är svårt med vegetariska rätter men gärna också vill bjuda på vegetariskt så alla gäster hittar något de tycker om? Fråga! Jag har aldrig hittills pratat med någon vegetarian / vegan som inte skulle vilja dela med sig av tips eller recept. Ett annat tips är att googla runt. Det finns även facebooksidor där man kan hitta tips på vegetariska recept.

4. Det största No-No är att tvinga någon gäst att äta antingen vegetariskt eller blandkost. Försök istället få gästerna att känna att du respekterar deras matval och att du försökt fixa så alla ska få något att äta.

5. Var inte rädd utan våga prova! Gå utan för din bekvämlighets zon, prova på! Du kanske hittar någon ny favoriträtt som du kommer laga många gånger i framtiden.

6. Vill / hinner du inte laga vegetariskt? Meddela gärna det då åt din gäst som kommer. Då har gästen chans att laga något eget som denne kan ta med. Består menyn t.ex. Av potatis med renskav kan personen då ta med en egen sås som passar till resten av menyn. Sådana här saker behöver inte vara svåra bara man är ärliga och öppna med varandra. 

3 tips till dig som ska på bjudning

1. Hjälp värden med att helt enkelt berätta
på ett snällt sätt vad du gärna inte äter. Det är bättre att vara ärlig och berätta innan så är risken för missförstånd mycket mindre. Erbjud dig även att hämta med en egen rätt för att inte värden ska känna att du kräver något extra.

2. Om du inte meddelar värden att du äter veganskt/vegetariskt, är min personliga åsikt den att du inte kan kräva att det ska finnas vegansk/vegetarisk mat heller. Gör istället dig själv och värden en tjänst och berätta innan. Glömmer du bort det tycker jag det är bättre att inte göra en grej över det utan istället komma ihåg att meddela till nästa gång. 

3. Se inte snett på någon som väljer att äta blandkost, utan berätta istället åt värden att du uppskattar att hen gjort mat som även passar dig. Då får fler upp ögonen för olika sorters mat, utan att känna sig påtvingad.

Avslutande tycker jag man kan respektera att man ibland blir bjuden på mat som man inte är van vid. Är du påväg hem på bjudning till en vegan, så är chansen rätt stor att du blir bjuden på vegansk mat. Se det som ett bra tillfälle att prova på nya rätter och kom med ett öppet sinne så ska du se att det inte är så tokigt som du tror :)