Att fira jul på finskt vis

IMG_0696
Kvällens inlägg skulle egentligen handla om något helt annat
men jag råkade gå in på Facebook och bli så sur över en artikel Expressen publicerat, så jag känner att jag vill skriva detta inlägg istället.
I artikeln listar Expressen upp 6 orsaker varför svenskar som ska fira jul i Finland borde vara förberedda på en deppig sådan. Bara rubriken lyder: "Fira jul på finskt vis- 6 steg till en deppigare jul. "

Okej jag vet Expressen är en kvällstidning som säljer mycket på att provocera, men ändå tycker jag inte detta var kul alls. Jag förstår inte varför de har ett sådan behov av att måla upp bilden av Finland som världens deppigaste och mörkaste land där man inte någonsin har roligt. I artikeln dissar man bland annat finsk julmat och vår tradition att gå och besöka gravgården kring jul eller på julafton. Så nu tänkte jag lista upp motargument för varför Expressen, enligt mig, är total ute och cyklar och varför dessa jultraditioner som jag är uppväxt med är fina, vackra och stämningsfulla.

img_4224Att gå och besöka gravarna kring jul eller på julafton. 
För mig är detta väldigt viktigt. Jag var t.ex. idag och besökte min farfars grav och tände ett ljus i hans lykta vid graven. För mig ger det ro i själen. Det är ett tillfälle då jag känner att jag kan tänka mycket tillbaka på gamla fina minnen, sakna honom lite extra och tänka tillbaka på vilken fin människa han var. I hela mitt liv fram till år 2010 har jag firat jul med min farfar. Från och med julen 2010 har jag besökt hans grav. Att köra till Ingå och gå via hans grav för att säga hej och tända ett ljus gör att jag känner att han är med oss ändå, fastän han inte är där fysiskt. Så nej, enligt mig är detta inget som gör min jul deppig, tvärtom är det en tradition som jag tycker är väldigt fin och som jag värderar högt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Finsk julmat
Det finska julbordet består av så mycket mer än bara gratänger och lådor, som artikeln vill få fram som väldigt negativ. Visst består julbordet av bland annat morots och kålrotslåda, och det är faktiskt riktigt gott! Ett finskt julbord består också av så mycket mer. Det vi i min familj brukar äta är bland annat: rosolli, rom, räkor, gravad lax, kallrökt lax, potatis, sill, hemlagat bröd, goda ostar mm. I år ska vi dessutom introducera några nya vegetariska rätter till vårt julbord. Så nej, vårt julbord är inte deppigt. Det består av otrolig mångsidig god mat och fina smakupplevelser.

Resten av påståendena orkar jag inte ens kommentera. Det jag mest vill få fram med dethär inlägget är att jag är så trött på att inte tidningar som expressen tar reda på fakta innan de börjar slänga ut negativa vibbar om Finland. Varför fokusera på det negativa, varför inte ta upp det positiva med att våra länder är olika? Både Finland och Sverige har många fina traditioner som vi kunde introducera till varandra, varför inte lyfta upp dem istället?

Ps. Vill du läsa mer om hur jag upplever julen så kan du t.ex. läsa mitt inlägg från julen 2015 genom att klicka här!