Har man misslyckats om man flyttar tillbaka?

img_5970
Tisdagen var en väldigt fin dag. Mina sociala mediers flöden strömmade av bilder på Finland och folk skrev om hur stolta de är över att vara från Finland. Jag blev så varm i hjärtat att läsa om hur folk uppskattar vårt hemland. Vi satt som sagt och kollade igenom hela slottsbalen och när Finlandia och Vårt Land spelades satt vi helt knäpptysta och bara njöt av stämningen. Så vackert och mäktigt. Det är flera år sedan jag har varit i Finland på självständighetsdagen och jag har tragiskt nog lite glömt bort hur fin denna dag är. Så glad att kunna uppleva den här i Vasa.

Tisdagen inspirerade mig att skriva ett inlägg som jag gått länge och funderat på. Bloggen har blivit lite av en terapi åt mig. Ett ställe där jag kan skriva ner mina tankar och åsikter. Jag tycker det är så roligt att fota och skriva, drömmen om man kunde livnära sig på detta. Men okej, nu till ämnet.

img_1065
För flera år sedan bestämde jag mig för att någon gång flytta tillbaka till Finland. Jag har ju bott i Sverige i 6,5 år och verkligen stormtrivats. Men för något år sedan så kände jag ändå på mig att jag saknar Finland och att jag kommer flytta tillbaka. Det betydde ju inte att jag ville flytta just då, och inte att jag skulle vilja flytta just nu heller utan mera att jag i framtiden vill flytta tillbaka. När får tiden helt enkelt bestämma.

Ofta får jag frågan: Du kommer stanna i Sverige va? Det brukar oftast inte vara ens en fråga utan mera ett konstaterande från de flestas del. I flera år har jag svarat att nej jag kommer nog flytta tillbaka till Finland när tiden är inne. I princip varje gång får jag alltid väldigt förvånade reaktioner. Nästan som att folk tycker att oj, då måste det ju hänt något när hon inte vill stanna i Sverige. Men nej det har inte hänt något och jag kan bra tänka mig att bo i Sverige fast 6,5 år till men det betyder inte att jag inte vill bosätta mig i Finland någongång i framtiden.

Alla reaktioner jag får när jag berättar att jag vill flytta tillbaka brukar oftast ge mig en liten klump i magen. Jag vet att detta troligtvis inte alls är meningen och menar inte på något sätt illa mot de personer som jag pratat med. Detta är ju något som egentligen bygger i mig själv.
Jag får en känsla av att många tycker att man misslyckats om man vill tillbaka till Finland? När jag brukar säga att jag tycker det finns många möjligheter i Finland och att jag känner att just för mig känns det som de flesta möjligheterna är i Finland så är det många som nästan rättar mig. " Nejnej lilla vän, nu har du fått något om bakfoten. Här är det bara ruskigt och mörkt samt dålig ekonomi."

Jag märker att jag blir lite upprörd över att folk inte riktigt uppskattar vilket fantastiskt land vi har möjligheten att bo och växa upp i. JA, även Finland har sina negativa sidor och mycket att förbättra men det finns så otroligt många positiva sidor med Finland som jag skulle önska att fler hade uppskattat.

Jag har aldrig ångrat att jag flyttade till Sverige. Tvärtom är det en av mina bästa val jag gjort och under mina år har jag verkligen utvecklats och blivit en mycket bättre person. Jag tror det är bra att utmana sig själv och prova något nytt, flytta utomlands osv. Men samtidigt tycker jag inte att det ska behöva anses som ett misslyckande att man sen vill komma tillbaka? För det är inte det, enligt mig iaf. Jag tycker det är fint att se olika kulturer, uppleva olika sorters sätt att leva på. Men att man sedan längtar till sina rötter ska inte behöva vara något konstigt.
Åker man på utbyte ett år känns det som att de flesta tycker det är naturligt att flytta tillbaka. Är man dock borta flera år som jag varit, så känns det som reaktionerna blir mer frågande och negativa.

Vad vill jag komma fram till? Helt enkelt att jag önskar att fler vågar utmana sig själv och flytta utomlands men att det även ska kännas hundra procent okej om man väljer att komma tillbaka. Att fler ska vara förstående och se det som en bra sak om man väljer att flytta tillbaka. Inte rynka på näsan och tycka att det var nu konstigt. Att uppskatta Finland mer och se hur mycket gemenskap och möjlighet det finns i detta land, bara man öppnar ögonen och är öppen för vad livet har att erbjuda.

Vad tycker du? Är det konstigt om man väljer flytta tillbaka eller är det helt okej? Skriv gärna hur du ser på saken!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA