Tips för att hålla träningsmotivationen uppe!

img_5577
Här har jag suttit mest hela dagen. I fem dagar har jag nu varit utan att träna. Har bara gått på promenader och återhämtat mig. Saknar redan träning, fattar inte hur jag kunde vara 9 månader utan att träna när jag återhämtade mig från min överträning. Som tur är man betydligt mycket klokare idag och förstår att vila i tid.
De senaste dagarna har jag funderat mycket kring träning.  Jag skulle vilja att fler skulle se träning som något roligt istället för jobbigt. Alltså jo, såklart träning är ansträngande men jag skulle vilja att man skulle se det som något positivt. Att alla skulle få känna känslan av att de blir piggare och gladare av att träna.

Men hur ska det här nu gå till? Hur ska någon som tycker träning är jobbigt i längden mirakulöst plötsligt tycka att det är så fantastiskt? Jag har alltid tyckt att träning är roligt, och har aldrig behövt känna att träna är det sista jag vill göra, men det finns absolut dagar då jag hellre skulle ligga hemma och kolla på en serie.
Att träna gör ju att vi blir starkare, mår bättre och får mer energi. Men hur ska man göra för att komma igång? Jag har listat några av mina tips nedan.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Träna det som du tycker om! Är t.ex. löpning inte din grej, strunta då i det och kör något annat. Det finns massvis med andra sätt att träna din kondition på. Bland annat cykling, simning, rullskridskor (inlines), bollsporter t.ex. tennis,badminton eller varför inte prova på ett svettigt zumbapass?

Träna varierat. Försök variera mellan konditionsträning, styrketräning och återhämtande träning. Ska du träna tre pass i veckan? Då kan du t.ex. lägga upp träningen så att du tränar kondition på måndag, kör styrketräning på onsdag och börjar helgen med ett energigivande men återhämtande yogapass. På så sätt blir träningen också roligare då det inte innebär att du kör samma pass om och om igen. 

Tänk på att träna ska vara roligt och ge dig energi.
Känner du att det är jobbigt att gå ensam på gymet, prova på ett gruppträningspass! Tycker du det är svårt att hitta någon träningsform som passar dig? Fråga en kompis, kollega eller googla på internet på alternativa träningsformer. Allt funkar inte för alla och det gäller att prova sig fram. 

Träna med en kompis! Bestäm att ni går till gymet tillsammans. Då kan ni peppa varandra plus att träningen kan kännas lite lättare när man får prata mellan varven.

Gå inte ut för hårt i början. Jag tror många gör misstaget att de går ut för hårt i början. Man är så full med motivation så man tränar varje dag, och sedan tar motivationen slut. Jag tror att man istället ska lägga upp träningen så att man bestämmer sig för att träna t.ex. 3 pass i veckan. T.ex. ett på måndag, ett på onsdag och ett på fredag. Då får kroppen vänja sig vid träning, du sparar på motivationen och du får även tid till annat.

Gör upp delmål. Klarar du ditt mål att köra 3 pass i veckan under t.ex. 3 veckors tid? Perfekt! Belöna dig själv då på något visst. Det behöver ju inte vara något stort och maffigt, utan något litet. Kanske en ny träningstopp eller varför inte köpa hem lite blommor? Lägg sedan upp nästa delmål, kanske 4 pass under 4 veckors tid?

Planera, träna och var stolt. Har du nu lagt upp en planering att du ska träna tre träningspass i veckan och du klarar det så tycker jag du ska vara stolt och absolut inte noja över att du borde träna mer. Var istället nöjd och lägg energin på något roligare än att noja :)

Om det är något ni undrar över får ni gärna fråga, lycka till !:)