D-vitamin, vad är det och var finns det?

thumb_p5260288_1024
Dags att fortsätta lite på vitamin, och denna gång tänkte jag berätta lite om Vitamin D. Vitamin D är ett fettlösligt vitamin. Det finns två former av vitaminet, animaliskt D3 (kolekalciferol) och vegetabiliskt D2 (ergokalciferol). Dock får vi inte i oss den största delen av vårt behov via maten utan genom egen tillverkning.
I huden finns ett ämne som gör att solens ultravioletta ljus omvandlas till Vitamin D3. Det innebär alltså att  solen är en riktigt bra källa till D-vitamin. Dock ska man såklart komma ihåg att vara försiktig i solen så man inte bränner sig.
Det finns även några faktorer som gör att kroppen har svårare att ta upp D-vitamin via solen bland annat om man har en väldigt kraftig solbränna eller har täckande kläder på sig.
Så under sommarhalvåret får vi tillräckligt D-vitamin när vi vistas i solen. Under vinterhalvåret är det däremot viktigt att vi får i oss D-vitamin via maten. Så då lyder frågan såklart, vilka livsmedel innehåller D-vitamin?

img_0238

I bland annat dessa livsmedel hittar du
D-vitamin
- Fisk (t.ex. lax och abborre)
- Lätt och mellanmjölk som är berikade med D-vitamin
- Kantareller
- Trattkantareller
- Ägg
- Havredryck som är berikad med D-vitamin

Så varför behöver vi D-vitamin och vad det har för funktioner i kroppen? D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Vitaminet har även en stor betydelse, tillsammans med kalcium, för skelettets uppbyggnad och hållfasthet. Om det inte finns tillräckligt med Vitamin D i kroppen, kommer även upptaget av kalcium blir otillräckligt.

Barn som har långvarigt grov D-vitamin brist kan insjukna i sjukdomen rakitis och vuxna i sjukdomen osteomalaci vilket bland annat innebär benuppmjukning. Allvarlig brist kan även leda till kramper. Vid lättare brist ökar risken för benskörhet.
Så avslutande vill jag påminna alla om att komma ihåg att äta ordentligt med livsmedel som innehåller D-vitamin nu på vintern när vi inte får D-vitamin via solen :)