Vad är vitaminer?

img_0974
De flesta av oss har  hört tusentals gånger att det är viktigt att få sig vitaminer så att vi ska må bra. De flesta har väl mest tänkt jaja, och ätit någon frukt då och då för att få i sig i varje fall en del vitaminer. 
Men vad är egentligen vitaminer och varför behöver vi dem för att må bra?

Om vi tänker en stund på vad som sker inuti vår kropp så vet vi ju att det ständigt pågår ett arbete därinne som behövs för att vi ska kunna röra oss, se, tänka, känna.. helt enkelt så vi ska fungera. Så länge vi växer måste också nya celler produceras i skelettet, musklerna, huden osv. Dessa celler måste sedan ersättas eller underhållas för att vår kropp ska fungera så bra som möjligt hela livet ut. Såhär kort förklarat kan man kalla allt detta för kroppens metabolism eller ämnesomsättning.
img_1249
En stor del av arbetet som görs inuti kroppen för att sköta metabolismen utförs av enzymer. Enzymerna klarar dock inte av arbetet på egen hand utan här behöver de hjälp av  vitaminerna, som fungerar lite som " hantlangare" åt enzymerna. Om vi då har för få vitaminer i kroppen, kan arbetet inte utföras korrekt vilket leder till försämrad funktion och bristsymptom.
Det finns även en del vitaminer som har hormonliknande egenskaper. Man kan förenklat säga att de fungerar som budbärare och har som uppgift att förmedla information om vad som behöver göras i kroppen.
Tredje området som vitaminer deltar i är i försvaret mot fria radikaler. Fria radikaler är små aggressiva föreningar som kan skada bland annat DNA, protein och fleromättade fettsyror genom oxidation. Därför kallar man de vitaminer ( men också andra ämnen i maten) som skyddar mot oxidationsskador för antioxidanter.

Så om vi nu plussar ihop allting vi lärt oss så förstår ni säkert vilken stor betydelse vitaminer faktiskt har för oss. Vitaminerna är alltså livsnödvändiga näringsämnen och de kan inte tillverkas i kroppen, åtminstone inte i tillräcklig mängd.
Därför måste vi alltså få i oss vitaminer via maten. Det finns idag 13 olika vitaminer, 4 fettlösliga och 9 vattenlösliga, men mer om det imorgon :)

Källa: Näring och Hälsa, Ulla Johansson