Tankar Kring Att Flytta Hemifrån Tidigt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Idag fyller världens bästa Pappa år!<3 Bilden ovan är från vår härliga resa till Kroatien, som jag och mina föräldrar var på i Maj. Även denna födelsedag kan jag inte fira med Pappa, men så som jag skrev när Mamma fyllde år, så tar vi igen det vid jul.
VLUU L310W L313 M310W / Samsung L310W L313 M310W
Jag i trean på gymnasiet år 2013. 
När vi ändå är inne på föräldrar, så tänkte jag berätta lite om hur jag upplevde att det var att flytta så tidigt hemifrån som jag gjorde. Jag flyttade alltså hemifrån när jag precis fyllt 16 år för att gå på ett skidgymnasium i Gällivare, vilket innebär att det nu är snart hela 6.5 år sedan.
När jag berättar åt folk att jag flyttade hemifrån så tidigt, utan att förklara varför, så får jag ofta frågor som "Jahaa oj, trivdes du inte hemma eller?". Jag förstår att många tror det, att man flyttar som så ung för att man inte orkar med sin familj, och det finns säkert flera som väljer att flytta just därför. Men i mitt fall, så handlade det ju om att jag ville följa mina drömmar om att bli elit alpinskidåkare, och då måste man flytta dit var de bästa förutsättningarna för träning finns. Det var inte alls för att jag inte trivdes hemma, tvärtom trivdes jag så bra att jag flög hem rätt ofta det första halvåret.

När jag flyttade hemifrån märkte jag att jag ganska snabbt växte upp och blev kanske lite närmare vuxen än en 16åring som ännu bor hemma. Plötsligt skulle man ha koll på det mesta i sitt liv. Tvätten skulle tvättas, maten måste lagas varje dag, annars finns de ingen mat osv. Även den konstiga tystnaden innan man skulle lägga sig kommer jag ihåg att var lite skrämmande. Jag var ju van med att ha fyra personer plus en hund och sköldpadda i samma hus när jag skulle sova, och nu var ja plötsligt ensam i min lägenhet.
Nu måste det dock tilläggas att jag varit mycket ute och rest redan innan jag flyttade hemifrån så jag var rätt självständig innan också, men nu var det ett extra kliv som behövde tas.
IMG_2209
Jag och min familj när jag gick balen år 2014 <3
Det som jag tycker att ha varit en väldigt fin del av att jag flyttade hemifrån tidigt, är att jag börjat uppskatta min familj ännu mer. När jag kommer hem vill jag gärna spendera riktig kvalitetstid med dem, och så har det varit enda sedan jag flyttade. Klart vi blir irriterade på varandra ibland också, vem blir inte det i en vanlig familj? Men i det stora hela så känns det som jag faktiskt kom närmare speciellt mina föräldrar, och förstås min bror också, när jag flyttade så tidigt. Men just med mina föräldrar så kändes det som att jag lättare kunde prata om olika saker. Jag ser ju dom som både mina föräldrar, men även som mina bästa vänner som jag kan prata med om det mesta.
Så om det nu råkar finnas någon som läser detta inlägg, som funderar på att flytta hemifrån tidigt, eller som kanske är förälder till en ungdom som funderar på att flytta hemifrån tidigt, så säger jag bara testa! Det är bra att utmana sig själv och man lär sig mycket med att flytta tidigt.
Ps. Bra kan ju vara att komma överens med föräldrarna att man får komma hem tillbaka om det inte funkar. Det gjorde jag, och jag har vetat sen den första dagen jag bott ensam att jag alltid är välkommen tillbaka hem. Det är något som skapat en stor trygghet för mig.