Att kunna säga stopp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Något som jag nämnt flera gånger här på bloggen, och som inte är någon hemlighet, är att jag har en rätt lång historik av en rad olika skador, en av dem är min överträning, som är lätt den svåraste av alla skador jag haft. Något som jag lärt mig efter min överträning är att min kropp behöver vissa rutiner, annars berättar den genast åt mig att något inte är rätt. Jag är väldigt stolt och tacksam att jag lärt mig nu under flera års tid att lyssna till dessa signaler.
Jag har en tendens att bli lite överexhalterad när jag kommer till Finland, jag vill gärna hinna både träna, ungås med familjen och träffa en massa kompisar + att jag måste fixa med blogg, sponsorer och skola, och ibland även jobb på det.

För några år sedan så kunde jag ha ett minutschema, varenda dag, sju gånger i veckan. Nu har jag lärt mig att jag måste lugna ner mig, att jag hinner göra allt jag vill, men att det är bättre att tänka kvalité istället för kvantitet. 

Det här är säkert något många känner igen sig med? Att man gärna vill hinna allt, men man också märker att man har betydligt roligare om man väljer att träffa en/flera kompis/ar och umgås i lugn och ro, istället för att träffa flera stycken på olika tillfällen och bara hinna träffas en kort stund för att man sedan måste stressa vidare till nästa kompis. Samma sak gäller för mig med allt, jobb, skola, träning osv.
Det jag känner att jag lärt mig, och som många verkligen borde använda sig oftare av, är att kunna säga stopp när det blir för mycket. Nej, du är inte tråkig om du väljer att lägga dig i tid istället för att sitta uppe en extra timme och prata. Istället kanske du är dubbelt roligare nästa dag när du är pigg och fylld med energi när du fått din sömn och fått ladda energireserverna.
Någon som kan dethär med att prioritera sig själv är vår 60-åriga gubbe som krälar omkring på golvet. Han äter när han är hungrig, sover när han är trött, solar när det är sol och går iväg när han inte vill umgås. Okej, det är bara en sköldpadda, men egentligen är han ju den perfekta förebilden när det gäller att prioritera sig själv?

As I have mentioned many times here on my blog, I have struggled many years with injuries during my career, and the worst of all my injuries was/is my overtraining. Something I have learned after my overtraining, is that my body needs certain routines, otherwise it tells me quite quickly that something is wrong. I'm very proud of myself for learning how to listen to my body and give it what it needs.

I have a tendency to get maybe a little too excited when I'm at home in Finland. I want to go training, meet all my friends and family + I need to work with my blog etc. Plus all this I have to do my schoolwork and go to my job. I have learned that I have to slow done, and think more about quality than quantity. In the end I will have time to do everything I want, but I can't do everything at the same time. 
I think this may be something a lot of you may recognize with yourself? That you want to do everything but at the same time you know that you will have a lot more fun if you try to do fewer things, but with better quality. It can be, to spend a whole evening with e.g one friend, instead of trying to be at two places at the same evening, or to finish one work task before even starting the other. 
I have learned, and I think everybody should learn, to say stop when you feel like it is too much. No you are not boring if you choose to prioritize a good night sleep than to stay up one extra hour. You will probably be much happier the next day when your body has recovered and you feel alert. 
Someone who is good at prioritizing himself is our turtle Sjölle. He sleeps when he is tired, eats when he is hungry, sunbaths when he wants to, and walks away when he wants to be alone. Okay, he is just a turtle but isn't he the perfect role model when it comes to prioritizing himself?


OLYMPUS DIGITAL CAMERA