Äter du för mycket salt? Dessa val kan du göra för att minska ditt saltintag

Okej, minns ni att jag lovade att skriva några kostrelaterade inlägg om jag tyckte något var extra intressant eller viktigt att påpeka om? Nu har jag hittat ett ämne, nämligen människors dagliga saltintag.

Forskning och undersökningar visar att svenskar äter dubbelt så mycket salt per dag än rekommenderat intag. Det rekommenderade saltintaget per dag är max 6 gram. Svenskar äter i snitt 10-12 gram salt per dag, men de finns även de som äter långt över 12 gram. I Finland äter man betydligt mindre salt än i Sverige vilket man ju kan fundera på varför det är så?

Ett för högt saltintag kan generera till ett högre blodtryck som i sin tur kan leda till hjärtsvikt, stroke och hjärtinfarkt mm.

corinneskogen.jpg

Vad kan man göra för att få i sig mindre salt?

  • Välj nyckelhåls märkta produkter.
  • Byt ut en del av saltet till andra kryddor när du lagar mat
  • Minska helt enkelt på mängden salt som du tillsätter i maten. Det är bevisat att man kan ändra sitt smaksinne genom att börja vänja sig vid en mindre mängd salt i maten. I början kan maten kännas smaklös, men efter ett tag vänjer sig smaklökarna och då smakar maten precis lika bra som innan med den större saltmängden. Värt att prova för dig som känner dig träffad med ett högt saltintag!

källa: Näring och Hälsa av Ulla Johansson