Träningsplanering och fin utsikt

P1000493
Foto:Linus
 
Hej Torsdag och alla ni där ute!
Idag var jag sååå trött på morgonen så jag tog mig knappt upp ur sängen. Nu är jag pigg och vaken igen, och har för en god tid sedan ätit frukost. Framför mig har jag utsikten ovan, inte så illa va? För tillfället sitter jag och träningsplanerar. Det här med träningsplanering är rätt svårt enligt mig, eller vad tycker ni? 

Hei Torstai ja ihanat lukijat!
Tänään olin niiin väsynyt aamulla etten meinannut päästä sängystä ylös. Nyt on jo pirteämpi fiilis ja olen pitkän ajan sitten syönyt aamiasta. Edessäni minulla on tämä näköala, ei paha eikö? Tällä hetkellä suunnittelen läheisien viikkojen treenejä. Mielestäni on aika vaikeaa saada treenisuunnitelman sopimaan kaiken kanssa, tai mitä mieltä te olette?


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Såhär går min träningsplanering till, inför sommaren: Först skriver Lasse ihop en planering som är optimal för mig.  Sedan diskuterar vi igenom det och gör möjliga små justeringar. Sen går jag och Terhi igenom och planerar exakt vad varje träning ska innehålla. Då har man ju en optimal plan, MEN. Sen finns det dagar som jag känner mig superpigg på, och dagars om jag är lite mindre pigg. Eftersom jag varit övertränad så är det inte direkt optimalt att trötta ut kroppen totalt med ett tungt intervallpass om jag redan innan passet är helt slut. Däremot på en pigg dag så funkar det ju hur bra som helst!
För att kunna få in de tunga passen på de pigga dagarna, gäller det för mig att planera in träningarna så att det passar ihop med resten av livet + vilodagarna.För mig går alltid träningen först, har jag t.ex. ett tufft intervallpass nästa dag, så försöker jag fixa så att mitt vanliga liv+ tidigare träningar funkar så att jag inte är trött nästa dag. Ibland lyckas det ibland inte, alla är vi ju människor, men jag försöker mitt bästa.
Nästa vecka är min sista jobbvecka och då måste träningarna planeras efter det. Mycket att tänka på men värt det i slutändan!

Suunnilleen näin minun kesätreenit suunnitellaan: Ensin Lasse kirjoittaa minulle optimaalisen treenisuunnitelman. Sitten katsotaan se yhdessä läpi ja tehdään pieniä muutoksia jos tarvii. Tämän jälkeen käydään Terhin kanssa läpi jokaisen treenin ja mietitään tarkasti että mitä teen jokaisella treenillä, liikkeitä jne. Sillon meillä on optimaalinen suunitelma, MUTTA. Joskus minulla on superpirteitä päiviä millon jaksan mitä vaan, ja joskus olen taas väsynyt. Sillä olen ollut ylikunnossa, minulle ei ole optimaalista treenata raskaat intervallit jos olen jo ennen intervalleja ihan puhki. Mutta taas pirteällä päivällä voin hyvin ottaa kaiken irti intervalleista.
Yritän aina parhaani mukaan suunitella treenit niin että ne sopivat hyvin yhteen muun elämän kanssa. Treeni menee aina ensin.
Ensi viikolla minulla on minun viimeinen työviikko, joten treenit pitää suunitella sen mukaan.  Paljon mietittävää mutta sen arvosta loppujen lopuksi!