Slutspurt deluxe - Om veckan som väntar

Som någon av er kanske sett på min senaste instagrambild är denna vecka en riktig slutspurtsvecka. Det är nämligen så att jag från och med nästa vecka börjar mitt jullov, vilket känns både otroligt härligt och välbehövligt men också lyxigt. Om du läser denna blogg rätt så ofta så har du knappast undgått faktumet att denna höst och vinter (om den nu redan börjat) varit rätt så intensiv, med snudd på för intensiv.

När det känts som tyngst har jag dock drömt om jullovet. Tiden har flugit fram och det känns galet att det redan är nästa vecka som det är dags för mig att gå in i semesterfeeling. Inspirerad av Kugges veckoinlägg tänkte jag berätta lite om hur min vecka ser ut men håller mig till vardagarna eftersom jag har en tendens att skriva på alldeles för mycket, hehe.

En bild som beskriver det senaste halvåret rätt så bra, virvlande, ljus, mörk och allt däremellan.

En bild som beskriver det senaste halvåret rätt så bra, virvlande, ljus, mörk och allt däremellan.

Slutspurten innan jullovet

Måndag: I dag har jag jobbat en lång arbetsdag och därefter tog jag mig till gymet och körde ett överkroppspass. Hade som tur tagit fram mat från frysen som jag bara behövde värma när jag kom hem, så skönt. Inte en centimeter av min kropp hade haft lust att laga någon mat i dag. Kvällen spenderar jag med att blogga, svara på mail och skriva på ett skolarbete.

Tisdag: En kombinationsdag som innehåller både jobb och skola. Det är sista veckan för i år i skolan vilket märks eftersom alla deadlines närmar sig. Efter att skola & jobb har avklarats ska vi ha ett möte med Ellen och så blir det jobbkväll med Cessi. Intensiv dag men med många roliga moment!

Onsdag: Onsdagen börjar härligt med en lugn frukost med en god vän och hennes dotter. Därefter blir det skolarbete för hela slanten. Har deadline på en stor uppgift som kräver massor arbete så ska försöka jobba på den så mycket jag hinner eftersom den ska lämnas in under onsdagen. Skriver ett arbete om hur olika kroppstyper är representerade i nordisk media vilket är väldigt intressant men också tidskrävande. På kvällen ska jag fira jul på förhand med min kusin och Fammo. Längtar så mycket till det.

Torsdag: Sista dagen för året i skolan vilket innebär att jag borde hunnit klart med alla arbeten och övriga grejer i skolan tills dess. Håller tummarna för det! Dessutom lite jobb och annat fix på det. På kvällen har jag egentligen julfest på jobbet vilket jag tyvärr missar eftersom jag ska hinna med ett flyg på kvällen.

Fredag: Sista arbetsdagen för detta år på mitt deltidsjobb innan jag tar jullov. Kommer börja igen i början av januari så blir rätt så många veckor ledigt. På eftermiddagen ska jag även skicka iväg ett helt gäng olika Mail och fakturor och så blir det middag med några vänner på kvällen. Lär nog vara rätt så mör efter denna vecka men det kommer bli så härligt att umgås med vänner i lugn och ro.

Inte så mycket mer att säga än att nu kör slutspurtsveckan igång på riktigt! Mycket som ska fixas men det känns bra att veta att målsnöret är så nära. Längtar efter att återhämta mig från denna intensiva period och att känna hur all kreativitet och inspiration kryper fram igen!

Tips för att få ett långdistansförhållande att fungera

Att vara i ett långdistansförhållande kan ibland vara riktigt tufft och kämpigt men det finns också många fördelar. Tidigare i höst fick jag frågan om jag kunde tipsa lite om hur man får ett långdistansförhållande att fungera och nu har jag äntligen satt mig ner och funderat och skrivit ner mina absolut bästa tips. Nu så här efteråt märker jag att många tips också kan vara till hjälp egentligen i alla förhållanden så jag hoppas du får med dig något nyttigt efter att du läst detta inlägg.

Tips för att få distansförhållanden att fungera på bästa vis

Tips för att få ett distansförhållande att fungera 

 • Ni måste kommunicera med varandra. Var ärliga och prata om allt. Spara inte svåra diskussioner till senare utan rensa luften om det behövs. Berätta hur du mår och känner, oavsett om du har en bra eller dålig dag. Våga visa känslor. Tips! Prata gärna på FaceTime eller liknande tjänst så att ni kan ha video. Då kan ni både se varandras reaktioner men också koncentrera er på samtalet på ett helt annat vis.

 • Ha en plan. Bestäm när ni ska träffas nästa gång oavsett om det är nära eller långt bort. För mig hjälper det enormt mycket att veta hur många dagar det är kvar innan vi ses igen. Sen tycker jag  också att det är bra att diskutera och planera hur länge ni tänkt ha ett distansförhållande och när ni skulle kunna lösa det så att ni kan bo tillsammans eller åtminstone i samma land eller till och med stad. 

 • Acceptera att ni lever i ett distansförhållande. Jag tror det blir väldigt jobbigt att leva i ett distansförhållande och hela tiden påminna varandra om hur det kunde vara. Visst får man gärna drömma om hur livet skulle se ut om ni till exempel bodde ihop, men att varje dag påpeka hur jobbigt det är att vara ifrån varandra och hur jobbigt det är med distans tror jag bara sliter mer än det gör gott.

 • Hitta system som fungerar för er. I mitt förhållande fungerar det till exempel så bra att stiga upp riktigt tidigt på måndag morgon och ta första flyget till Helsingfors istället för att åka på söndag kväll. Visst blir det alltid en kort natt mellan söndag-måndag men att få gå och lägga sig tillsammans och börja veckan ihop känns så mycket mer värt det än några fler timmar sömn.

IMG_1891.JPG

Välfungerande långdistansförhållande utan dåligt samvete

 • Prioritet varandra utan att ge dåligt samvete. Det kommer finnas dagar där du får prioritera bort något kul för att ni ska kunna träffas och umgås (vilket såklart också är jätteroligt!). Att då påminna varandra om vad ni valt bort för att kunna umgås är oftast bara onödigt och tär mer än det ger. Visst är det viktigt att inte ta den andra för givet men minst lika viktigt att inte skapa dåligt samvete i onödan.

 • Ta vara på tiden ni får ihop. Passa på att ta ut allt du kan av tiden när ni kan träffas. Strunta i mobiler och annat tidsfördriv. Kramas och pussas mycket. Prata. Visa varandra uppskattning. Gå ut på promenader och laga god mat. Umgås med nära och kära. Lägg er i soffan framför en bra serie och bara håll om varandra.

   

 • Våga leva vardagsliv tillsammans. Jag tror att man lätt vill göra allting extra festligt när man äntligen får umgås. Det förstår jag och de gör vi också ibland. Man vill ju göra tiden tillsammans extra bra. Men för förhållandets och framförallt framtidens skull tror jag det är bra att också våga leva vardagsliv tillsammans. Tvätta kläder och städa hemma. Laga matlådor inför veckan. Ät rester från gårdagens middag. Betala räkningar osv.

  Jag tror att man gör en stor tjänst inför framtiden att inte bara ha värsta feststämningen när man träffas och släppa alla måsten, hur svårt och ibland tråkigt det än må kännas. När man gör vardagssysslor ihop så lär man känna varandra på ett annat sätt än till exempel på en semester och då får ni också se hur en vardag tillsammans kunde fungera. Jag märker till exempel hur vi skapat oss vardagsrutiner trots att vi egentligen inte har en ”vanlig vardag” ännu ihop. Men på helgerna känns det naturligt att jag till exempel tar hand och tvätten och går och plockar undan i lägenheten medan killen diskar och gör fint i köket efter vi ätit.

 • Gå in helhjärtat och tro på ert förhållande och er framtid. Det är inte alltid det lättaste som finns att leva i ett distansförhållande, eller egentligen vilket förhållande som helst men det går om man vill. Jag tror starkt på att man måste tro på sitt förhållande och gemensamma framtid för att få det att funka. Visst kan det komma svackor men det hör till.

Sist men inte minst. Kom ihåg att allting verkligen går om man vill men att man måste vara beredd att också jobba för det. Är ni beredda att göra allt och lite till så kommer ni fixa det! <3

PS. Har du något bra tips gällande distansförhållanden eller förhållanden överlag? Dela gärna med dig! 

Självständighetsdag, julmys och önskedrömmar

Hej och glad självständighetsdag! I dag firar mitt älskade hemland 101 år, grattis Finland! Årets firande är betydligt lugnare och mindre festligt än förra året då vi firade 100-åringen med en festlig självständighetsbal. Så som jag konstaterat flera gånger tidigare så är jag så tacksam för att få växa upp i detta land. Finland har gett och ger mig ännu i dag väldigt mycket vilket jag inte tar för givet på något sätt.

finlandsflagga.jpg

I går kväll efter jobbet mötte jag upp några kompisar/kollegor och så firade vi en supermysig självständighetsdag / julkväll med det godaste från julbordet. Jag åt så himla mycket risgrynsgröt. Tänk att något såpass simpelt kan vara så himla gott? 

Tiden bara flög iväg och det blev ändå en relativt sen kväll för att vara mitt i veckan. Skönt ändå att veta att man kunde ta en liten sovmorgon i dag, eftersom det är en helgdag i Finland vilket innebär är jag ledig från skola och mitt ”vanliga jobb”.

julmys.jpg
julbord.jpg

I dag ringde klockan vid 8.30 och jag masade mig till sist upp från sängen efter att ha snoozat ett antal gånger, hehe. Skönt att veta att man inte hade några exakta tider att passa. Dock vaknade jag första gången redan vid 8 helt i panik för att jag trodde jag hade försovit mig från jobbet.  

Efter frukost och lite pysslande hemma styrde jag stegen mot metron och åkte hem till Jennifer för att jobba med bloggen, mina egen business och kommande projekt. Så härligt att kunna dedikera en hel dag för det.

Vi jobbade på bra och under arbetsdagens gång blev vi bjuden både på supergod pannkaka och ravioli som Jennifers sambo lagat. Plus ett helt gäng koppar kaffe. Vi började drömma om att en dag ha ett gemensamt kontor och då kunna anställa honom som kock. Det mina vänner hade inte varit så tokigt. 

muminanteckning.jpg
pasta.jpg

Nu ska har iväg till gymet och så avslutas kvällen med en kvällsfika hos Veronica. Så nöjd med denna dag, känner att den verkligen har varit exakt så som jag önskad mig. Skönt med sådana dagar ibland. Kram! 

Tack kära bloggvärlden för stödet

Wow. Måste börja med att säga ett stort tack för alla kommentarer och tankar jag fick på gårdagens inlägg. Det värmer mitt hjärta enormt och framförallt måste jag säga att era kommentarer både här på bloggen och på Facebook har hjälpt mig mycket! Jag har läst igenom varenda en i lugn och ro och håller ännu på att skriva svar på det sista. Så tacksam till alla som delat med sig av sina tankar och reflektioner. <3

Så som jag anade var jag inte den enda som gått omkring med liknande tankar. Det är helt fantastiskt hur djur kan fånga våra hjärtan på det viset de gör. Hur de blir riktiga familjemedlemmar som man älskar så oerhört mycket och framförallt hur mycket glädje de sprider.

corinnelinus.jpg

Om man ska summera kommentarerna som jag fått så rekommenderar de flesta att helt enkelt följa magkänslan men att man absolut inte behöver känna några skuldkänslor. Många kände igen sig i skuldkänslorna men berättade att även sorgen lättar när man får en ny fyrbent bästa vän. Alla vittnade om glädjen djuren sprider i deras och andras liv. När man valt att ta en ny familjemedlem skiljde lite åt, men ingen ångrade sig i sitt val.

Jag hoppas så innerligt att när den dagen kommer att det flyttar in en ny hund så kan jag ta emot den med öppna, glada armar utan att ha dåligt samvete. Jag märker att jag behöver ännu lite mer tid innan jag är där men jag vet att den dagen kommer. När den dagen är här kommer jag älska den lilla valpen så innerligt mycket.

För min del kommer det dröja ett tag innan jag är redo (och min livssituation är lämplig) men jag känner mig betydligt lugnare och gladare i tankarna nu efter att både ha skrivit om det och också fått höra andras tankar. Jag ser fram emot den dagen en fyrbent kompis flyttar in, vem det blir får framtiden avgöra.

Tack kära bloggvärlden för stödet och gemenskapen. I situationer som denna visas verkligen bloggvärldens värme och kraft!

Sviker man sin gamla hund med en ny hund?

Det finns något jag velat skriva om så länge, men som känts alldeles för tungt och jobbigt att ta upp. Häromdagen såg jag en text på Instagram som behandlade lite samma ämne vilket till slut fick mig till att skriva detta inlägg. För jag vill verkligen ventilera detta med er och hoppas på att få kloka åsikter och tankar kring ämnet.

IMG_1706.JPG

Det har nu snart gått ett år sedan Linus flög iväg till hundhimmeln. Den absolut tyngsta dagen på detta år och troligen i hela mitt liv. Han var så himla mycket för mig, vilket ni ju redan vet, jag har ju skrivit många inlägg om honom genom årens gång. Jag har tagit mig igenom första sommaren och hösten utan honom, kämpat med känslor av extrem saknad.

Jag har accepterat att jag nog aldrig kommer riktigt känna mig okej med att han är borta. Jag kommer alltid sakna honom. Under detta år har jag just saknat honom men nu under den senaste tiden har jag inte bara saknat honom utan överlag att ha en hund i mitt liv. Jag saknar det så. Livet utan hund känns inte rätt för mig.

IMG_1707.JPG

När jag börjat tänka på detta och drömma om en ny hund så har det inte bara varit med glädje. Tyvärr har det också lett till en hel del skuldkänslor vilket jag vill prata om i dag. För på något vis känns det som att jag sviker Linus om jag en dag skulle välja att ta en ny hund. Som att jag byter ut honom, fastän det ju absolut inte är så. Såhär ur en rationell synvinkel så vet jag ju att jag inte sviker honom, men ändå så kämpar jag med dessa tankar och känslor.

Därför vill jag skriva om detta i dag, för jag kan omöjligt vara den enda som tänkt eller tänker så här? Eftersom Linus var min första hund så har jag ingen erfarenhet kring det här, men jag vet ju att flera andra gått igenom samma. Jag vet att ingen någonsin kommer ersätta honom och det är absolut inte det jag söker när jag tänker på att en dag skaffa en ny hund. Men jag vet att jag är lyckligare med en hund i mitt liv.

När den dagen kommer så vill jag kunna njuta av det fullt ut. Men hur gör man? Hur tänker du?  

Med rätt människor blir det alltid bra

Hej på er! Hoppas helgen börjat bra. Min har börjat rätt så bra med en rolig kväll i går då jag efter jobbet spontant mötte upp några vänner på ett evenemang på Luckan. Satt och pratade med saknade vänner, lyssnade på musik och bara hade det gott. Gick hem vid midnatt och avslutade kvällen med ett godnattsamtal med killen och så ett avsnitt Vår tid är nu på det. Blev lite senare än tänkt men det var inte så farligt.  

IMG_1678.JPG

I dag började jag dagen med att gå till mataffären och handla lite färskt bröd till frukost. Vid elva kom några vänner hem till mig och så satt vi och åt frukost medan vi planerade ett kommande, väldigt spännande projekt som vi har på gång.

Timmarna flög fram och jag märkte hur otroligt roligt det var att planera och umgås med likasinnade. Det känns verkligen som att man med rätt människor kan utveckla vad som helst. Skapa underverk, nå drömmar och dessutom ha fantastiskt roligt på samma gång. Jag lovar att jag kommer berätta mer om projektet när jag kan. 

Ikcäll ska jag på 200-års fest. Två barndomskompisar till mig ordnar fest tillsammans med sin familj då det råkar sig att deras föräldrar fyller 60 och mina båda vänner 25 och så fyller deras syster 30. Tycker det var roligt att dom slog ihop alltihopa till en stor fest! Hoppas du får en fin kväll, vi hörs imorgon!  

Precis så som jag önskar att en morgon ska se ut - Mot ett liv utan stressiga morgnar

Jag har funderat mycket den senaste tiden på det här med att vi alla har makten över att förändra vårt liv och då speciellt tänkt på mina morgnar. För ska jag vara helt ärlig så är mina vardagsmorgnar just nu allt annat än vad jag önskar mig och det är något jag vill förändra. Det finns undantag men oftast ser mina vardagsmorgnar ut så här:

morgonstund.jpg

Klockan ringer kring 7.30. Ljudet av väckarklockan skriker i mitt öra och jag uppfattar det som allt annat än behagligt. Jag stänger av larmet och försöker piggna till genom att tända mina bollampor som sprider ett mysigt ljus i rummet. Hur jag än försöker vakna till så känns ögonlockarna så otroligt tunga.

Till sist tar jag mig upp, konstaterat att det än en gång tagit mig alldeles för länge att stiga upp. Jag lagar frukost och äter den alldeles för länge i mitt kök som är rätt så mörkt såhär på höstvintern. Sedan blir det stressigt och jag springer omkring i lägenheten. Plockar med mig datorn här, väskan där och packar snabbt ihop mina saker. Bokstavligen springer in i duschen, sminkar mig på under fem minuter. Drar på mig mina kläder och rusar ut till spårvagnen som oftast anländer exakt samma tid som jag.

Mysigt va? Haha, inteee. Blir stressad bara jag tänker på saken.

frukosthosellen.jpg
frukostscones.jpg

Senaste tiden har jag försökt komma på vad det egentligen är som gör att morgonen känns först väldigt jobbig, sedan trög och till sist stressig. Eftersom jag sover minst 8 timmar per natt vet jag att det inte beror på sömnbrist utan att det sitter i mina egna rutiner och framförallt i min rådande tidsoptimism.

Så finns det morgnar som i dag, som påminner mig om hur otroligt värdefullt det är att göra om sina rutiner om man inte är nöjd med situationen. I dag vaknade jag upp bredvid Ellen som tjoade “Godmorgon”. Vi steg upp och jag började morgonen med att baka scones åt oss. Därefter åt vi frukost framför Nyhetsmorgon. När Ellen åkte iväg gick jag i duschen i lugn och ro. Gjorde mig i ordning och kollade till sist mailen innan jag i lugn och ro traskade iväg till mitt möte. Precis så lugnt och harmoniskt som jag önskar att mina morgnar skulle se ut.

Vakna i tid och minimera stress på morgonen

Visst förstår jag att varje morgon onekligen kommer börja med att jag drömmigt bakar scones till frukost men det är mera tempot jag är ute efter. Jag har redan kommit långt på vägen med att låta telefonen vila under morgonen men jag behöver också hitta rutiner som gör att jag kan känna att jag har tid för att äta, klä på mig och göra mig i ordning i lugn och ro. Kanske kolla upp något jag behöver veta inför dagen, helt enkelt bara börja dagen lugnt.

Så nu har jag bestämt mig för att börja vakna en halvtimme tidigare än jag brukar. Har ju tidigare gjort en liknande grej men då med 15 minuter som fungerade så bra under våren men när hösten och mörkret kom så glömdes det bort.

I framtiden tänker jag göra exakt samma saker som jag brukar på morgnarna men helt enkelt bara med mera tid. Fortsätta med att lägga mig samma tid på kvällen för att det sedan ska kännas lättare att vakna ungefär på morgonen. Göra små förändringar som jag är säker på att kommer har stor skillnad. Allt går om man verkligen vill. Nu får ni hålla tummarna för mig att det går vägen!

Hur önskar du att dina morgnar ser ut? Är du en sådan som har det lugnt och mysigt på morgnarna eller är det fullt ös medvetslös när du vaknar?

Den sura blogglistan

Jag är inte den som gillar att sprida negativ energi runtomkring mig. Dock tyckte jag denna sura lista som jag hittade på Jennifers blogg var ganska lustig så jag tänkte att den kunde vara kul att fylla i. Kanske du lär dig något nytt om mig hehe. 

corinneskane.jpg

Obehagligaste jag vet: Obehagliga och skrämmande situationer. Till exempel att bli förföljd utomhus, att gå hem ensam på natten och möta någon som skrämmer en.

Absolut inte min killtyp: Personer som tror att de kan behandla andra helt hur som helst. Som saknar respekt, går bakom ryggen och sårar. Som tror att de är coola och häftiga när de är taskiga. Det är så långt ifrån min ”killtyp” som man kan komma. Min människotyp överlag om man ska vara helt ärlig.

Äckligaste mat jag vet: Strömming, sushi, wasabi och för mycket svartpeppar på maten.

Blir arg på: Taskiga människor som går bakom ryggen. Människor som sårar andra utan att bry sig och såklart på all orättvisa i världen både mot människor och djur.

Sämsta bok jag läst: Jag kommer inte på en enda så här på rak arm. Har den varit dålig så har jag troligen slutat läsa den efter ett tag, haha. Tålamod är inte riktigt min grej som du kanske märkt.

corinnesur.jpg

Något som får mig att byta radiokanal: Tråkiga skämt och historier som bara är onödiga eller barnsliga. Samt dålig musik. Kan ju dock erkänna att jag inte lyssnat sådär aktivt på radio på säkert 2-3 år.

Sist jag ville ta till knytnävarna: Jag är inte en person som slåss. Jag kan bli riktigt arg om någon beter sig dåligt men skulle aldrig slåss. Den enda gången jag skulle kunna göra det är i självförsvar.

Sämsta serien jag nyligen sett: Jag slutar se en serie om jag tycker den är dålig. Har därför inte riktigt någon sådär spontant att lyfta fram.

Fulaste plagg jag vet: Jag tycker denna fråga är svår för en del kan ju bära upp plagg på ett så fint sätt. Om jag måste välja så skulle jag säga benvärmare och vida byxor som tar slut vid vaden. Puhh…

Äckligaste drycken: Drycker som smakar konstgjort körsbär, blääää.

Det skriker jag när jag blir arg: Jag blir inte så arg nuförtiden. Som yngre kunde jag bli arg mycket lättare och slängde i dörrar och så. Nu blir jag mest tyst och väldigt ledsen. Blir jag dock arg så brukar jag tala om varför och så faller det oftast ett helt gäng tårar.

Som konstrast till denna lista sitter jag själv just nu hemma hos Ellen i Ekenäs och mår som en prinsessa. Vi ska laga tre-rätters ikväll till middag för att vi nämligen firar något stort. Hoppas du får en toppenfin kväll, kram!

Värme och frost under känslosamma november månad

November, november, november vilken hatkärlek jag känner för dig. En del av mig gillar november för det är som en inkörsport till december och allt det mysiga som väntar. Samtidigt är det också då som naturen förvandlas till en gråare nyans och det är så himla mörkt utomhus. En del av mig är förväntansfull medan den andra delen inte kan undgå från att påverkas av mörkret.  

Gick några försiktiga steg vid strandkanten i helgen. Så vackert men sekunder efter detta foto togs knakade isen till ordentligt. Som tur var det max 5 cm vatten under. Dock en viktig påminnelse att inte lita på isarna ännu!

Gick några försiktiga steg vid strandkanten i helgen. Så vackert men sekunder efter detta foto togs knakade isen till ordentligt. Som tur var det max 5 cm vatten under. Dock en viktig påminnelse att inte lita på isarna ännu!

November har för mig varit en rätt så känslofylld månad. Det har hänt ett och annat samtidigt som tempot varit ganska galet. Nu när tempot lugnat ner sig lite grann har även känslorna kommit ikapp och framförallt tröttheten. Jag har sovit riktigt långa nätter på sistone vilket verkligen behövts.

Det har inte bara varit jobbiga känslor som kommit upp utan även varma och glada sådana. Jag känner en sån enorm kärlek för människorna i min närhet och har varit extra tacksam för dem under den senaste tiden. Vet inte hur många gånger jag tittade på Laban i helgen och tänkte på hur otroligt lyckligt lottad jag är som får dela mitt liv med honom.

lov.jpg

I övrigt märker jag hur stor skillnad de senaste lite ljusare och kallare dagarna gjort för mitt humör. Jag har alltid varit en person som trivs med vinter och kyla eftersom det brukar innebära soliga dagar. Det gråa vädret som ofta råder i södra Finland har aldrig riktigt varit min grej.

Därför blev jag så glad när vi överraskades med några köldgrader och fick vakna upp till frost på marken för några dagar sedan. Dessutom har solen kikat fram och fått naturen att glittra till. Tycker det är så himla vackert. Har gått omkring på gatorna med världens bredaste leende. Dessutom har ju de flesta julljusen kommit upp nu och wow vilken stor skillnad det gör för humöret! Känner du likadant?  

varmamackor.jpg

I början av hösten hade jag ett så högt tempo på gång att jag knappt orkade eller hade lust med att laga mat, vilket jag ju i vanliga fall tycker är så kul. I och med ett lugnare tempo har också matinspirationen kommit tillbaka. Så bra både för kroppen, plånboken och min energi att igen få i mig bra mat och inte behöva fundera så mycket på vad jag ska laga utan bara köra på inspiration och känsla.  

I helgen gjorde vi bland annat hemlagad pizza och lyxiga varma mackor. Receptet på varma mackorna hittar du här. Dessutom har det blivit mycket smoothies med granola för att fylla kroppen med vitaminer. Har känt mig lite förkyld under senaste tiden men som tur har det inte blivit värre än bara lite snuva. Har vilat helt och hållet från träningen under den senaste veckan för att låta kroppen återhämta sig i lugn och ro.

smoothiemedmusli.jpg
vegetariskpizza.jpg

Veckan som är på gång bjuder på lite av varje. Ikväll ska jag hem till Cessi för jobb och middag och imorgon åker jag till Ekenäs för att hälsa på Ellen. Kommer bli så mysigt. Annars är det mest jobb och skola som fyller dagarna.

Eftersom jullovet närmar sig med stormsteg så börjar även alla deadlines i skolan knacka på dörren. Jag har knappt hunnit fundera på kommande deadlines utan mest försökt överleva föreläsningarna och det material som vi förväntas läsa innan dem så i helgen ska jag verkligen ta tag i alla deadlines på riktigt. Så typiskt att man alltid ska vänta till sista sekund.

Nu ska jag börja traska iväg mot Cessi. Vi tänkte laga räkpasta till middag ikväll. Enkelt och gott. Kram!

Ett steg mot en hållbarare värld med Spark Sustainability

Detta inlägg är ett reklamsamarbete med Spark Sustainability

Hållbar livsstil med Spark Sustainability

Det har nu gått cirka tre månader sedan jag började mitt samarbete med Spark Sustainability och det känns så häftigt att blicka tillbaka på allt som hänt under dessa månader. Man kan minst sagt säga att många bäckar små blivit till något större.

Förutom att jag börjat tänka mer på miljön har Spark Sustainability verkligen etablerat sig både i Finland och Sverige. Jag har glatt kunna följa med hur många finlandssvenska och svenska bloggare och influencers lyft upp Spark och deras arbete.  

När vi inledde vårt samarbete gjorde jag några mål inför de kommande veckorna. Ett av dem var att shoppa mer medvetet. Det här var verkligen en punkt jag ville jobba mycket på och under de senaste månaderna kan jag stolt säga att jag gjort stora framsteg på den fronten.  

sara-kurfess-745439-unsplash.jpg

Sedan augusti månad har jag inte köpt något annat än ett par skor, några hudvårdsprodukter som jag verkligen behövde, tre hårtofsar och nya underkläder. Åtminstone är det allt jag kommer ihåg och jag brukar ha väldigt bra koll på mina inköp.

Jag har även köpt en jacka men det var second hand och känns därmed mer okej. Jag har märkt hur mycket saker jag faktiskt har och hur lite jag egentligen behöver köpa nytt. Jag har också rensat hela min garderob och skänkt de kläderna jag inte använder längre till välgörenhet. 

Lära sig skilja på att verkligen behöva eller bara vilja ha

Samarbetet med Spark och hela klimatdebatten har verkligen fått mig att tänka mycket kring min egna konsumtion och vad jag egentligen behöver och vad jag bara vill ha. På ett sätt har det gett mig lite klimatångest, när jag tänker på hur mycket jag och många andra konsumerat eller fortfarande konsumerar. Samtidigt vill jag inte heller leva helt begränsat och aldrig köpa något för att till exempel skämma bort mig själv om jag tagit mig till ett mål, men jag har ett helt annorlunda sätt att se på konsumtion nu.

Jag tycker att det är helt okej att köpa något nytt då och då, bara det inte är för mycket och för ofta. Dock tycker jag att det är viktigt att när man väl köper något så ska det vara ett genomtänkt beslut. Inget spontanshoppande utan hållbara köp som gärna även gynnar företag som satsar på miljövänliga produkter.

Miljömål för 2019.

Mina miljömål för år 2019

I framtiden kommer jag fortsätta ha miljömässiga mål och så här tänkte jag att mina mål för år 2019 ska se ut.  

🍀 Använda slut innan jag köper nytt. Här tänker jag främst på hudvårdsprodukter. När flaskan är tom kan man köpa nytt, inte före det. Samt komma ihåg att tänka på vad jag behöver istället för vad jag vill ha. Dessutom vill jag fortsätta med regeln att när en sak kommer in måste en annan ut. Speciellt när det gäller mina kläder. 

🍀 Fortsätta äta mer vegansk mat. Byta ut en del mjölkprodukter mot veganska osv.  

🍀Tänka på vilka produkter jag använder. Alltid välja miljövänliga (och djurvänliga) produkter, framförallt tvål mm. men även se på klädernas material och välja de miljövänligare alternativet.

🍀 Fortsätta prata och skriva om miljön och hur vi kan leva miljövänligt. Helt enkelt inspirera andra till att göra mer miljövänliga val. Jag kommer också fortsätta skapa vegetariska och veganska recept med fokus på inhemska råvaror, för som jag lärde mig under Spark Sustainabilitys diskussionskväll, finns det mycket man kan göra för miljön bara med hur man äter. Om jag då kan få någon att byta ut, vi säger en kötträtt i veckan mot en vegetarisk så gör det redan skillnad.

nasselvafflor.jpg

Det känns bra att ha några mål spikade som jag tänker fortsätta följa. Jag är mycket väl medveten om att dessa val inte kommer kompensera till exempel alla timmar jag sitter i flygplan mellan Sverige & Finland men jag vet att de ändå har en skillnad. Varje steg i rätt riktning helt enkelt.

Avslutande tänkte jag tipsa om Sparks kommande julkalender som vi kommer få ta del av på deras Instagram! De ryktades lite om att den julkalender ska vara fullproppad med bra tips så se till att spana in den.

Vad har du för klimatmål för år 2019?