Fem val jag gör som minskar på oro och bidrar med lugn och glädje i mitt liv

Jag gör varje dag olika val och handlingar för mitt egna välmåendes skull. Jag har lagt ner mycket tid och energi på att lära känna mig själv. Jag vet vad som gör mig orolig och vad som gör mig glad. Jag är en person som lätt oroar sig. Att ge mig själv dåligt samvete i onödan är jag rätt så duktig på. Varje dag gör jag val som jag vet att gör mig både gladare och lugnare. Såklart löser det inte alla problem i livet men det gör ändå en märkbar skillnad.

Idag tänkte jag dela med mig av några av dem åt er, i hopp att det kunde minska på oro och göra ert liv också gladare och lugnare!

lyckligochfrifranoro.jpg

Saker jag gör för att aktivt minska på onödig oro och ledsna miner

Äter med jämna mellanrum och alltid bra och näringsrik mat.

Hur enkelt detta än låter så tenderar det att visa sig allt viktigare för mig. Om jag inte äter regelbundet, oftast med ca. 3 timmars mellanrum känner jag mig ledsen utan orsak samt trött och energilös. Går det alldeles för länge kan jag bli irriterad vilket ju är onödigt när jag vet vad som kan hjälpa. Därför är jag noga med att alltid få i mig mat med jämna mellanrum.

Dessutom ska maten vara näringsrik. Äter jag till exempel choklad så innebär inte det att jag hoppar över mitt viktiga mellanmål. Nej isåfall blir det både mellanmål och choklad. Oftast brukar dock sötsuget, som tenderar att dyka upp på eftermiddagen, lägga sig direkt jag fått i mig mellanmål. 

IMG_0282.JPG

Håller koll på mina utgifter för att minska ekonomisk stress  

Jag har skrivit om detta förut bland annat när jag tipsade om mina fem bästa ekonomi tips. I det inlägget nämner jag att jag håller koll på mina utgifter med hjälp av en app där jag skriver upp vartenda köp jag gör, oavsett om det handlar om ett köp på två eller tjugo euro. Jag ogillar verkligen att behöva känna oro och ångest över vad jag har råd med eller inte. Genom att kartlägga mina utgifter behöver jag inte oroa mig, för jag har svart på vitt vad jag har råd med.

Prioriterar sömn, minst 8 timmar per natt

Om inte jag får sova tillräckligt så är mitt humör helt upp och ner. Jag kan känna mig superpigg och nästa sekund så låg. Visst finns det nätter när jag sover mindre och då är det bara att acceptera situationen. Det viktigaste är att det alltid bara är ett undantag och inte en återkommande grej. Min personliga åsikt är att ett jobb, hobbyn eller ja - vad som helst som är tidskrävande, aldrig får gå ut över mängden sömn. Sömn är A och O för återhämtning och därmed även välmående.

IMG_0283.JPG

Erkänner mina misstag och ber om ursäkt när det behövs

Ödmjukhet och förståelse är två viktiga personlighetsdrag enligt mig. Ibland måste man vara förstående mot andra, ibland mot sig själv. Jag är inte en person som är länge sur, oftast går det över rätt så fort. Däremot kan mitt dåliga samvete plåga mig i en längre tid. Ett av det viktigaste jag lärt mig är att våga säga förlåt och verkligen mena det. Har jag gjort fel, ber jag om ursäkt.

Däremot tycker jag också det är viktigt att inte alltid vika sig och be om ursäkt om man inte gjort fel. Det kräver ju såklart att man kan vara helt ärlig mot sig själv och verkligen med handen på hjärtat stå fast vid att man inte är den skyldige. Det är också viktigt att stå upp för sig själv och visa åt sin omgivning att man inte tolererar vad som helst. Gräver du innerst inne i hjärtat så vet du när det är läge att be om ursäkt. Gör det för både din egen och din relations skull.

Det var fyra olika val och saker, som kanske inte verkar revolutionerande men som jag själv märker att gör skillnad i mitt liv. Sedan finns det såklart även andra saker som är viktiga, till exempel motion. Men det tänkte jag prata mer om i ett annat inlägg.

Vad gör du för att minska på oro i ditt liv?

Ps. Kom ihåg att trycka på det lilla hjärtat vid inlägget om du gillar det du läser. <3

EDIT: Var tydligen lite trött när jag skrev inläggets rubrik, valen jag presenterar är fyra och inte fem som det lovas i rubriken. Samtidigt kanske det inte är så farligt. Jag säger som Michaela Forni, jag är inte perfekt tyvärr.

BÄSTA TIPSET FÖR EN LUGN OCH STRESSFRI MORGON

Det finns många val vi står för varje dag som påverkar hur våra dagar blir. Många tänker kanske inte på dem, men de är ofta de små valen som gör oss stressade. Ibland blir vi nästan arga när någon påpekar att en del val kunde göra oss mindre stressade, kanske beror det på att vi innerst inne vet att de har rätt?

telefonmugg.jpg

I cirka ett halvår nu har jag valt att inte ta upp och scrolla på min mobil på en gång när jag vaknar. Istället stänger jag av larmet och kliver upp direkt. Går i duschen, äter frukost medan jag kanske läser någon tidning eller bara gör ingenting. Jag klär på mig och packar min väska. När jag är nästan helt klar med alla mina morgonsysslor, vilket brukar innebära att det gått ca. 45 minuter, tar jag upp min mobil för första gången. 

Detta är seriöst något som förändrat mina morgnar från att ha varit stressiga med andan i halsen till att bli betydligt mer lugna och harmoniska. När jag låter mobilen vara gör jag mig själv en stor tjänst för jag tillåter mig själv att vakna i lugn och ro utan några onödiga stressmoment. 

telefonmugg.jpg

Varför lönar det sig att inte ta upp och scrolla på mobilen direkt man vaknat?

 • Du använder din tid bättre och minimerar risken att hamna i tidsnöd. Du får mer tid till att göra dina morgonsysslor vilket leder till att du kan minimera onödig stressig tid där du borstar tänderna samtidigt som du klär på dig. Istället har du tid för allt i lugn och ro eftersom telefonen inte ätit upp en massa tid på morgonen. För helt ärligt, vem har inte tänkt: Jag ska bara kolla snabbt, vilket resulterat i att man scrollat tredubbelt så länge som man tänkt sig. 
   
 • Du börjar morgonen stressfri. Fastän du kanske inte tänker på det så sätter din mobil på en gång igång tankar i ditt huvud som börjar mala. Vad var det du skulle komma ihåg ikväll? Kanske du kollar din mail och påminns av att din kollega bad dig göra den ena saken på jobbet. Eller så kommer du på att du ju måste ringa banken idag och boka in ett möte. Många säger att de måste kolla så det inte har hänt något akut på jobbet. Men där tycker jag man ska fundera efter ordentligt. Finns det verkligen något så akut tidigt på morgonen som inte kan vänta några minuter?
   
 • Du spenderar mindre tid vid en skärm. Tyvärr är det så att vi spenderar mer tid än någonsin vid en skärm. Att då minimera tiden direkt på morgonen gör en stor skillnad för både dina ögon, din hjärna men även dina fingrar och nacke. Vi mår gott av att sträcka på oss och ta det lite lugnt när vi börjar en ny dag.
telefonblomma.jpg

Börja med fem minuter och öka varje vecka med fem

Nu kanske du tänker att vakna genom att scrolla på Instagram är typ det skönaste du vet. Så tänkte även jag. Men om du riktigt funderar efter så kanske den sköna Instagram tiden även genererar till att du påminns om jobb, måsten och saker du lovat att fixa. Samtidigt är det också bra att kartlägga hur beroende du är av din mobil.

Fixar du att stiga upp och gå i duschen utan att nyfikenheten tar över så att du bara måste kolla om det hänt något spännande under natten? Utmana dig själv. Börja med att första veckan vänta fem minuter innan du tar upp och scrollar igenom mobilen. Stig upp och gör någon morgonsyssla som tar ca. 5 minuter. Utöka sedan för varje vecka som går med fem minuter. Till slut kommer du märka hur mycket lugnare dina dagar börjar när de inte innebär att sitta fastklistrad i en mobil! 

Är du intresserad av fler liknande inlägg? Då vill jag tipsa om mitt inlägg Hur kan jag förbättra min sömnkvalité?

FYRA VIKTIGA VÄLMÅENDETANKAR

corinnejarvso.jpg
 • Varje minut av motion räknas. Ibland kanske det bara blir en kvarts promenad och någon annan dag en hel timme på gymmet. Jag tror vi mår bättre av att skippa dåligt samvete och istället vara stolta över varje motionsminut vi gör. Genom att sänka kraven blir det roligare att motionera och därmed ökar troligtvis också motivationen för att göra det! 
   
 • Man kan aldrig le en gång för mycket. Skratta och le när du känner för det. Dessutom brukar leenden ha en tendens att smitta av sig på andra så det blir en win-win situation att bjuda på ett leende åt till exempel grannen när ni möts i trappan. Vill du läsa om fler fördelar med att skratta så vill jag tipsa om mitt inlägg Fem fördelar med att skratta ofta.
   
 • Fokusera på små positiva hälsoförändringar istället för att begränsa dig med att ta bort något annat. Bestäm dig för att försöka äta mer frukt och grönt och mer regelbundet istället för att börja begränsa till exempel ditt godisätande. Att äta regelbundet gör dessutom blodsockret jämnare vilket minskar sötsuget!
   
 • Ensam är inte alltid starkast. Våga prata och be om ett lyssnande öra om det behövs. Be om hjälp. Lätta på hjärtat. Och du, kom ihåg att delad glädje är dubbelglädje. ❤

ALDRIG MERA HUVUDVÄRK I ONÖDAN

corinneglasogon.jpg

Nu har det gått ett halvår sedan jag tog ett av mina bästa beslut, att verkligen försöka hitta ett par glasögon jag trivs i och framförallt börja använda dem. 

Från att ha använt mina glasögon kanske en till två gånger i veckan och istället gått omkring med onödig huvudvärk har jag nu senaste halvåret använt mina glasögon nästan dagligen. Nuförtiden sitter jag nästan aldrig och jobbar eller läser utan mina glasögon. Dessutom försöker jag också  använda dem ofta på min fritid. Tack vare att jag äntligen tagit tag i mig själv så har jag blivit av med den onödiga huvudvärken. 

I början var det ovant att använda glasögon och framförallt att se sig själv i dem. Jag ville lätt ta av mig dem när jag skulle träffa folk men nu efter ett halvår har jag vant mig och känner mig precis lika fin med dem än utan. Jag behövde helt enkelt tid att vänja mig. Det jag fortfarande har lite svårt för är att vara med på bild med glasögonen på men jag jobbar på det, sakta men säkert. 

corinneglasogon.jpg

En uppmaning till dig med huvudvärk: Ta tag i problemet!

Därför vill jag uppmana just dig som läser att ta tag i problemet, om du ofta går omkring med huvudvärk. Ofta, tyvärr inte alltid, men oftast finns det ett hjälpmedel, så som i mitt fall glasögon! Jag lovar dig det är såååå mycket mer värt det att använda glasögon än att välja huvudvärken. 

Jag kan inte förstå att jag i nästan tio års tid har valt huvudvärk och svårigheter med att se och läsa, framför att bara ta tag i saken och skaffa mig ett par riktigt bra glasögon som jag trivs i. Man kan minst sagt säga att för dumt huvud får kroppen lida. Tur att man i detta fall kan säga att jag blivit smartare! ;)

Alla foton i detta inlägg är fotade av duktiga Rebecka Hägert.

ÄR DIN ÖNSKADE LIVSSTIL REALISTISK MED DIN VERKLIGHET?

Jag tycker så mycket om att prata om vardagsbalans och problemen man stöter på i vardagen med människor jag träffar. Ofta halkar man in på att man gärna skulle vilja hinna så mycket mer än man gör. Jag märker att många känner en viss sorts missnöje med sig själv "Jag borde egentligen träna mycket mer" eller "Jag borde äta nyttigare". Många lägger upp stora mål och blir besvikna när de inte hinner uppnå alla dessa mål. Detta vill jag att vi pratar närmare om idag.

corinnesjo.jpg

Drömmer du om en vardag där du träffar vänner minst fem gånger i veckan och tränar lika många? Vill du också hinna äta nyttigt samtidigt som du vill se på din favoritserie för att inte glömma att baka nytt bröd varje vecka samt dammsuga minst två gånger i veckan. Dessutom vill du vara en glad vän och partner som alltid har tid för den andra och sova minst 8 timmar per natt och så jobbar du heltid?

Med handen på hjärtat kan jag säga att dessa tankar rätt ofta kan snurra i mitt huvud. Jag vill så mycket men vet att det inte finns en realistisk chans att hinna allt. Någonstans tar tiden slut. Allt det jag vill göra får inte resultera i stress och missnöje. Istället måste jag lägga upp en livsstil som är realistisk till min verklighet. 

corinnesjo-2.jpg

Tänk realistiskt när du lägger upp hur du vill att din vardag ska se ut

Istället för att lägga upp orimliga krav och mål på hur du vill att din vardag ser ut är det så mycket bättre att tänka realistiskt. Det kanske inte helt enkelt kommer finnas tid och energi att träna fem gånger i veckan förutom i undantagsfall? Är det inte bättre då att lägga upp ett mål på minst tre pass i veckan, som är möjligt att uppnå? Istället se de extra passen som plus. 

Om det finns något jag lärt mig, så är det att för höga krav bara sätter krokben på sig själv. Man måste vara lite realistisk också. Nu menar jag inte att det är fel att ställa krav på sig själv, men att de måste vara möjliga att uppnå utan att de blir ohälsosamma. Vi har 24 timmar på ett dygn, varken mer eller mindre. Vi måste sova ordentligt, för visst lovar du mig att aldrig börja sova mindre bara för att hinna med mer? Sömn är så otroligt viktigt. Med dessa ord presenterar jag...

Veckans tankeställare.

Fråga dig själv: Har jag orimligt högra krav på hur jag vill att min vardag ser ut? Är det möjligt för mig att uppnå min önskade livsstil som det ser ut just nu eller måste jag tänka om? 

Var ärlig och realistisk. Hur lägger du upp din vardag för att du ska känna dig nöjd och samtidigt må bra?

LÄGG TYDLIGA GRÄNSER I DITT ARBETE - FÖR DITT EGET VÄLMÅENDE

corinnejobbar.jpg

Vi lever i ett samhälle där vi ständigt är uppkopplade. Skulle man vilja, kunde man konstant jobba och tänka på jobbet, vilket många säkert också gör, vare sig de vill det eller inte. Man kollar mailen på kvällarna, svarar på arbetsrelaterade meddelande och kollar upp något som har med jobbet att göra. 

Idag har jag fått äran att gästa min branschorganisation Influencers of Swedens Instagram-konto där jag pratat om att skilja på jobb och fritid. Där pratar jag bland annat om att man måste sätta tydliga gränser när man inte jobbar, för sin egen skull. 

Apelsinjuice & dator.jpg

Jag tror många faller ner i fällan speciellt under kvällarna när de varit på jobb en hel dag. Någon kollega jobbar sent och kanske sms:ar dig angående något på jobbet och du tänker att du bara ska svara på det ena meddelandet. Ett meddelande blir till flera och vips har du lagt tjugo minuter på någon jobbgrej du lika bra kunde tagit imorgon. Vad händer med din hjärna då? Jo du börjar fundera på allt du borde göra imorgon, vad du måste komma ihåg osv. Känner du igen dig?

Tre tips för att lägga tydliga gränser

 1. Lägg upp en tid när du ska sluta jobba och bestäm dig därefter att inte gå in på mailen, läsa arbetsrelaterade sms eller svara på meddelanden som har med jobbet att göra. Håll din egen gräns och gör saker som får dig att tänka på annat.

 2. Var tydlig med dina kollegor om att du ogärna vill påminnas om arbetsrelaterade saker på din fritid. Detta kan ibland få folk att reagera men det är verkligen viktigt för din egen orks skull att få koppla bort jobbet på fritiden. Detta kan även vara en bra sak att ta upp på arbetet att ni ska respektera varandras fritid, för allas välmåendes skull.

 3. Ha tålamod med både dig själv och dina kollegor. Ibland kanske du råkar kolla ett mail fastän du är ledig, eller så ringer din kollega sent på kvällen utan att tänka på saken. Ingen förändring sker under en natt och det är bra att påminna dig själv och kollegorna om att arbetsrelaterat sköter man på arbetstid och fritid är fritid.

Det viktigaste av allt: Påminn dig själv om att du inte behöver vara tillgänglig hela tiden. Man behöver inte svara och reagera genast. Såklart finns det undantag men det ska int ske hela tiden varje dag. Lägg tydliga gränser, de kommer gynna dig både i framtiden och i längden! 

HUR OFTA SKRATTAR DU? - FEM FÖRDELAR MED ATT SKRATTA OFTA

EllenCorinneskrattar.jpg
EllenCorinneskrattar.jpg

Under vår första kurs med Ellen frågade vi deltagarna en fråga som är rätt simpel men ack så viktig, nämligen: Hur ofta skrattar du? Att skratta är lätt något man tar för givet men som man kanske inte riktigt förstår hur viktigt det är, förrän man märker att man inte gör det så ofta. 

För mig är skratt en indikator på hur jag mår. När jag märker att jag skrattar mycket, och framförallt riktigt sådär genuint att det känns i hela kroppen, då vet jag att jag mår som bäst. Om jag har en period som är tuffare märker jag att jag skrattar mindre. Det är också skillnad på att skratta bara på ytan och att skratta riktigt genuint. Det genuina skrattet ger oss en massa fina fördelar, vilket jag berättar mer om nedan. 

Corinneskrattar.jpg

Fem fördelar med att skratta ofta

 • När du skrattar minskar stresshormonerna i kroppen och du blir mer avslappnad. 
   
 • Att skratta förbättrar ditt immunförsvar. Som en följd av att stresshormonerna minskar blir ditt immunförsvar mer stabilt. 
   
 • Du blir på bättre humör! Simpelt men viktigt; När du skrattar blir du på bättre (eller ännu bättre) humör och det utlöses en massa endorfiner i kroppen. 
   
 • Att skratta riktigt sådär genuint minskar på känslor av oro och rädsla. 
   
 • När du skrattar med någon du tycker om så förstärks er relation. Våra relationer är superviktiga för vårt välmående och vi mår lite extra bra när vi skrattar ihop. Våga släppa lös skrattet och skratta tills du nästan får ont i magen.
rosablomma.jpg

Med dessa ord vill jag uppmuntra er alla till att ta er en liten funderare. Hur ofta skrattar du egentligen sådär riktigt genuint så att det känns i hela kroppen? Vad får dig att skratta? Hur kan du göra för att få mer av det i ditt liv?

Om du har några frågor och funderingar om detta är du alltid välkommen att höra av dig till mig. Kram <3

Varför dricker du inte? - Kan man festa nykter?

Efter att ha spenderat en vecka i Vasa på den berömda Pampasveckan började jag fundera närmare kring det här med att festa nykter. Det känns som att det är en fråga som går het just nu. Kan man festa nykter? Enligt mig är det självklart att man kan det, men för alla är det troligen inte så sjävklart och därför tänkte jag i dag skriva om mina tankar om ämnet.

Man kan festa nykter OCH ha kul

Jag har sedan länge tagit ett val att oftast avstå alkohol på tillfällen där det förväntas att man ska dricka, har även skrivit om det förut. Oftast tar jag hellre en kaffe eller en alkoholfri drink på AW:n eller middagen. Visst kan jag ibland ta en öl eller fler när jag går ut (dock alltid med måtta), men det är mera ett undantag än en regel.

Jag gillar att gå ut nykter, att inte behöva ha ångest över att må illa följande dag och att alltid veta att jag klarar mig själv oavsett vad. Speciellt gillar jag känslan av att jag inte behöver alkohol för att ha kul, tvärtom har jag oftast roligast utan. Det finns dock en fråga som jag börjar bli riktigt trött på nu och det är frågan...

Tips! Missa inte mitt inlägg Gå ut nykter och ha kul - Tips hur du festar loss nykter!

Ser ni bilderna ovanför? Det är från en kväll på Ollis under Pampasveckan, 100 % full på vatten.

Varför dricker du inte? - Den mest uttjatade frågan i historien

"Varför dricker du inte? "Som så många andra som går ut nyktra får jag ofta frågan varför jag inte dricker. Under årens gång har mina vänner lärt sig att jag ofta är nykter och ingen ifrågasätter det, för dem är det ingen big deal, men när jag möter nytt folk till exempel på krogen så får jag ofta svara på denna fråga. För mig känns det som en så dum grej att ifrågasätta, varför skulle jag inte kunna gå ut nykter? Att sedan få höra kommentarer som: “ Kom igen nu ta en shot, det är ju roligt! “ Gör mig bara trött.

Jag tror att det är viktigt att alla som vet att de ibland kan vara den som ifrågasätter varför någon inte dricker alkohol funderar efter en sekund. Varför är det en så stor grej? Varför inte bara låta det gå förbi och lägga energin på att ha kul istället. Min personliga åsikt är att det inte är något problem om man vill dricka så länge man gör det med måtta, men då borde det ju också vara lugnt att avstå helt och hållet?

Uppmuntra nykterhet och sluta ifrågasätta

Istället för att ifrågasätta borde vi uppmuntra varandra till att ibland gå ut nyktra. Våga stå mitt på dansgolvet och skaka rumpa utan en gnutta alkohol i blodet. Uppmuntra till att ta en alkoholfri drink nästa gång på AW:n och framförallt till att sluta ifrågasätta andras val till att inte dricka. Jag tycker mig redan se en positiv förändring i detta men ännu är det en lång väg kvar. I framtiden hoppas jag kunna ta valet att vara nykter en kväll eller inte, utan att måsta förklara mitt val.

Brukar du gå ut nykter? Vilka reaktioner har du fått?

Ps. Vill du läsa mer om samma ämne? Spana in Danielas inlägg (klick), riktigt läsvärt!

DE EXTRA 15 MINUTERNA, SOM GÖR SKILLNAD

Det råder en väldigt harmonisk och lugn känsla runt om mig just nu, trots att det är hektiskt. Jag tror det har med vår kurs att göra. Fastän vi var där för att hålla i kursen, föreläsa och berätta så fungerar det även som en sorts repetition för en själv. Man poängterar det som är viktigt för hälsan, både för deltagarna men också för en själv. Vi pratade mycket om stress och även en del om stressiga morgnar.

Jag mår som bäst när jag inte behöver stressa på morgonen. När jag kan vakna utan att genast känna att jag är i tidsnöd. Dock är jag inte en morgonmänniska vilket gör det betydligt svårare att inte hamna i tidsnöd eftersom jag lätt stannar kvar i sängen några minuter för länge.

VAKNA 15 MINUTER TIDIGARE ÄN VANLIGT

Nu har jag dock tvingat mig själv att göra något väldigt simpelt, men som känns jobbigt men som jag vet att fungerar. Det är helt enkelt att ställa klockan en kvart tidigare än vad jag i vanliga fall gör och har gjort. För någon som är morgonpigg är troligen 15 minuter ingenting, men är man trött på morgonen så känns det så härligt att ligga kvar och morna sig i 15 minuter extra.

Nu har jag hållit på med detta i två veckor och det är så härligt! En kvart gör så stor skillnad. Fem minuter går till att ta det lugnt och morna mig och de övriga extraminuterna möjliggör att jag kan äta i lugn och ro och då kommer jag även iväg i tid. Ibland behöver man inte göra stora och drastiska åtgärder för att märka skillnad. Prova du med om du tycker dina morgnar är onödigt stressiga!

Hur vet jag att det blir för mycket stress?

Hej hjärtan. Igår publicerades en ny video på min youtube kanal! Om ni inte redan följer min kanal så får ni jättegärna göra det, ni hittar den genom att trycka HÄR. Då missar ni inte när jag publicerar nya videon om jag inte nämner det här. Kommer inte alltid publicera inlägg på bloggen samma dag som videon publiceras, lite beroende på vad för struktur jag vill ha för inläggen.

Hur som helst. Veckans video blev lite yr hehe, men tycker ändå jag fick med det viktigaste! Det var väldigt roligt att filma tillsammans med Ellen men samtidigt lite nervöst. Videon fortsätter i samma tema som den tidigare, alltså stress. Ni hittar videon längst ner i detta inlägg. Den här gången fokuserar jag mer på olika symptom man känner vid långvarig stress. Jag tar upp tankar kring utmattningssyndrom och hur viktigt det är att det tas på allvar. I slutet får ni även ta del av ett grymt tips för stressande situationer.

Tydliga tecken på stress och tips hur du lär dig tyda dem

 • Lär känna dig egen kropp. Tänk efter hur just du reagerar på stress. Var i kroppen känner du av stressen? Är det i huvudet, i magen, i hjärtat, i halsen eller någon annanstans?
   
 • Vanliga tecken på stress är bland annat: stressmage, olika sorters huvudvärk, irritation, svindel mm.
   
 • Om du börjar få sömnsvårigheter, glömmer bort saker, är ofta på dåligt humör, har huvudvärk och känner digsliten och trött så är det exempel på tydliga tecken som vittnar på att du borde ta dig en ordentlig tankeställare och börja lugna ner takten rejält.
   
 • Om symptomen fortsätter och blir värre, uppsök läkare. Långvarig stress och utmattningssyndrom är inte något att leka med och något som bör tas seriös.
   
 • Bra knep för att lugna ner en för stressad situation. Tänk STOPP, andas lugnt i tre andetag och fundera på hur det känns när du andas. Känns det i magen, lungorna, näsan osv? Fokusera endast på hur det känns. Försök sedan ta fram en sak som du måste fokusera och göra undan först. Vad är viktigast? Ta tag i den saken och börja beta av listan en uppgift efter varandra, inte alla samtidigt.

Om något blev oklart eller ni har några funderingar så är ni som vanligt hjärtligt välkomna att ställa alla frågor i kommentarsfältet eller på mail. Kram på er ❤️