DET POSITIVA MED ETT MILJÖOMBYTE

kaffeblommor.jpg

Som ni kanske minns skrev jag förra veckan i mitt inlägg Rastlös och taggad på Stockholm om att jag känt mig lite rastlös och längtat efter att komma iväg. Jag har ju aldrig riktigt levt ett liv där man är på samma ställe en längre tid och jag märker att jag mår bäst av ett sådant liv. Jag måste få komma iväg ibland, få byta miljö och känna att jag inte är låst någonstans. 

När jag får byta miljö fylls jag av mer inspiration och kreativitet. Jag ler lite extra, njuter lite extra och framförallt så fylls jag av energi. När jag kommer hem uppskattar jag mitt vardagliga liv ännu mer. Det hjälper mig att hitta tillbaka till lugnet och balansen. 

corinneMaltalugn.jpg

Detta betyder inte att jag inte trivs hemma eller att jag är olycklig när jag är på ett och samma ställe för länge, utan mer att jag mår som bäst när jag får variation. Då har jag lättare för att tänka klart och fundera på de lite större frågorna. Till exempel i Stockholm funderade jag mycket på framtiden, hur jag vill att den ska se ut men även på hur mycket som hänt under bara detta år och på hur jag utvecklats som person. 

Jag ser detta som något positivt att jag vet vad som funkar bäst för mig. Jag tror att det är det viktigaste här i livet, att man hittar sin egna väg och sitt egna sätt. Jag har lovat mig själv att byta miljö tillräckligt ofta för att hålla balansen och lugnet. Om det sedan blir att åka till Laban i Stockholm, till Ellen i Ekenäs eller någon helt annanstans bestäms på känsla.

Jag ser det som en enorm rikedom att ha möjligheten och framförallt så många fina människor på så många olika platser runt omkring i världen som jag kan hälsa på. Att jag kan leva som jag gör är inget jag tar för givet utan något jag är tacksam för varje dag.

Kom ihåg att vilken väg du än går här i livet, så gå just den som är bäst för dig. 

HUR LÄR MAN SIG SÄGA NEJ?

corinnecaferang.jpg

Något som jag verkligen borde bli bättre på är att sluta vända och vrida på mig själv så att alla ska bli nöjda. Jag är en person som lätt får dåligt samvete och som verkligen ogillar alla former av bråk och dålig stämning.

Speciellt när jag var yngre försökte jag göra allt för att alla i mitt sällskap skulle vara nöjda med vad jag gjorde. Ibland kunde jag ställa upp och hjälpa till på grejer som jag inte hade ett dugg lust till. Jag sa sällan nej, utan var med på de flesta grejer och ställde alltid upp när någon frågade om jag kunde hjälpa till eller göra någon grej.

Nu några år äldre och förhoppningsvis klokare, har jag lärt mig att säga nej, åtminstone i bättre mån än förut. Dock tycker jag att jag fortfarande kan bli bättre. Säga mera nej helt enkelt. Det är klart jag vill ställa upp för mina vänner, kollegor och familj men jag måste även sätta gränser för min egen skull. Det tror jag alla borde göra. För ibland vill jag hjälpa till så mycket att det går ut över mitt egna ork, och så ska det ju inte vara.

Kvistar Mars.jpg

Tips! Ge dig själv en extra dag med tid

Jag fick en gång ett tips av en kompis som jag tycker varit väldigt användbart och det vill jag dela med mig av till dig idag. Det är ofta någon ringer och exempelvis ber mig redigera en bild eller läsa igenom och rätta en text. Det gör jag såklart gärna, men då brukar jag använda mig av min kompis tips och det är att alltid säga att jag kan ha det klart tidigast nästa dag.

Det gör jag för att inte skapa stress åt mig själv och samtidigt meddela åt den som frågar att jag inte kan släppa allt som jag har på gång. Råkar det vara så att jag har lite på gång just då, så är det klar jag gärna hjälper till på en gång, men jag har blivit noga med att inte låta alla extra saker ta för mycket av min energi.

Bra att säga ja - nyttigt att våga säga nej

Jag har alltid varit en person som vill haka på nya saker, alltid haft lätt för att säga ja och börja något nytt, vilket jag gillar. Jag vill vara en "ja-person", men jag har lärt mig att man måste säga nej ibland också. Satsa på kvalité framför kvantitet både när det handlar om jobb och hobbyn men även när det är frågan om social tid. Det har jag skrivit mer om bland annat i detta inlägg om social tid- Kvalité framför kvantitet.

Som du kanske märker har jag ändå mycket att lära mig kring att säga nej och därför tänkte jag i dag vända mig till dig. Har du något bra tips på hur man kan lära sig att säga nej? Dela gärna med dig!

PS. Carola Ekman skrev också om detta ämne för ett tag sedan. Tycker hennes inlägg var superbra så passa på att läsa det också!

Att betona rätt och tänka efter - Två fraser att tänka på för att undvika dålig stämning

corinnelinus.jpg

Idag vill jag spinna vidare på temat självutveckling. Jag har ju skrivit om det tidigare både här och här. Idag tänkte jag skriva om två uttryck som ni kan fundera på. Det är något som jag själv tänker på varje vecka. Något jag hela tiden försöker bli bättre på och framförallt att märka innan jag gör det. Jag pratar om att utan att egentligen mena det, skapa dålig stämning med två klassiska uttryck, som troligtvis de flesta av oss någon sagt. Dessa uttryck är:

"Usch, jag är så trött."

"Jag är så stressad"

Två korta meningar som troligtvis både du och jag sagt hundratals gånger. Dessa uttryck säger man ofta rätt spontant, för att förklara hur man känner sig. När du funderar efter, hur många gånger tror du att din känsla smittat över sig på någon annan i rummet?

Visualisera att du kommer in i ett rum där de flesta sitter och dricker kaffe och tar det lugnt någon minut, tänk dig till exempel fikarummet på ditt arbete. De sitter där fridfullt och småpratar.

Du kommer in i rummet och konstaterar rakt ut i luften "Åh jag är så stressad" och ser riktigt besvärad ut. Eller så kanske du tar till det andra uttrycket. Sätter dig ner med en stor suck och konstaterar lite surt "Usch jag är så trött". Egentligen menar du inte något mer än att bara få det ur dig.

Men dessa meningar skapar en negativ energi tillsammans med ditt kroppsspråk vilket gör att flera i sällskapet även börjar känna en stressande känsla och tänker på att de också är lite trötta och hängiga. För vi funkar så vi människor, vi snappar lätt upp andras energier.

Men om jag är stressad och trött då? Tänker du kanske nu. Visst är det okej att vara det ibland, och även säga det, men jag tycker man kan tänka på dessa två tips innan man säger något.

1.Tänk efter

Hjälper det mig att uttrycka att jag känner mig stressad? Blir jag piggare av att berätta rakt ut hur trött jag är? Är svaret nej på dessa frågor, är det bra att tänka efter en extra gång om det verkligen ger dig något att slänga ur dig kommentaren.

2. Betona rätt och formulera om

Om svaret är JA, kan du försöka formulera om dig, så att du inte smittar av dig med den negativa energin. Sätter du dig ner utan sucken och istället lugnt konstaterar "Oj vad skönt med en liten paus, märkte att jag känner mig lite trött idag, så det blir bra att få vila lite" kommer sällskapet troligen inte uppfatta dig som negativ.

Att byta ut " Jag är så stressad" till "Idag har jag mycket att göra", funkar också rätt bra. Chansen att det smittar av sig är betydligt mindre när man inte använder ordet stress, eftersom de lätt får människor att associera till en negativ känsla

Två uttryck som används ofta, och som lätt kan förmedla en energi som du inte vill förmedla. Bra att tänka på i framtiden och du, ett sista råd. Om du märker att du lätt snäser till åt någon när du känner dig trött och stressad är det bra att be om ursäkt för att inte lämna kvar en dålig stämning. Ett simpelt

"Jag ber om ursäkt, det var inte meningen att snäsa" kan göra stor skillnad. För visst är det så, att ingen annan ska behöva bli ledsen på grund av din trötthet eller stress.

Hoppas du gillade inlägget, kommentera gärna om det väckte några tankar eller funderingar ☺️

Hitta dina styrkor och lär dig förbättra och hantera dina sämre sidor!

Vi har alla personliga styrkor som vi uppskattar med oss själva. Vi har också sidor av oss själva som vi gärna skulle vilja förbättra. Det ska vi kolla närmare på i dag. Förra veckan gav jag er en uppgift i mitt inlägg Vad för du med dig när du stiger in i rummet? Uppgiften gick ut på att fundera på dessa två frågor:

  • När du stiger in i ett rum där det sitter människor, vad bidrar du med till atmosfären?

  • Vad önskar du att du bidrog med, hur vill du uppfattas?

Har du inte läst inlägget rekommenderar jag dig att göra det innan du läser detta inlägg eftersom det är en uppföljare på förra inlägget.

Vilka dina personliga styrkor och vad vill du förbättra?

Jag hoppas du tagit dig tiden att fundera på dessa frågor och nu känner för att gå vidare i processen. Under veckans gång kanske du har märkt att du både för med dig något positivt och negativt när du stiger in i ett rum.

Det kan också hända att du tycker att du bara för med dig positiva eller negativa saker. Om du anser att du bara för med något negativt så ber jag dig att fundera en gång till, för alla vi har något positivt som vi bidrar med! <3

Vilka personliga styrkor vill jag förbättra?

Vad för jag med mig när jag går in i ett rum, vilka är mina styrkor?

För att göra detta så lättförståeligt som möjligt tänkte jag ta mig själv som exempel. Jag har kommit fram till att när jag stiger in i ett rum tycker jag att jag för med mig positiv energi. Detta är även någon jag vill föra med. Jag ser detta som en av mina styrkor.

När jag känner mig osäker innan jag t.ex. stiger in i ett rum med nya människor så brukar jag påminna mig själv om denna styrka. Jag tänker även på att positiv energi är en färskvara som också kan försvinna och därför gäller det att fundera på hur jag för fram min styrka. Mitt sätt att föra med mig positiv energi är att jag lyssnar på personen som pratar, väljer att se det positiva i situationer, är glad och peppar andra människor.

Nu är det din tur!

Vad/Vilka är dina positiva styrkor?

Tänk på att en styrka kan vara mycket. Du kanske är den som bidrar med värme, med kunskap, med ett lyssnade öra eller med ett gott skratt, det finns en massa exempel på styrkor.

Lär dig hantera och förbättra dina svagare sidor!

Lär dig märka av, hantera och förbättra dina sämre sidor med hjälp av tre steg

Jag har även sidor som är mindre bra, och som jag ogärna ser att jag för med mig när jag stiger in i ett rum eller ansluter mig till ett sällskap. När jag är trött och hungrig och till exempel kommer hem, kan det hända att jag ibland inte tänker på att jag tar med mig min trötthet och hungerskänsla i rummet, vilket oftast resulterar i korta svar och lite kort stubin. För att förbättra något man inte ser som sin positivaste sida kan man ta hjälp av dessa punkter

1. Observera dig själv, när kommer denna negativa sida fram?

I mitt fall kommer denna sida fram när jag är trött, hungrig eller väldigt stressad. Hur ser det ut för dig?

2. Vad kan jag göra för att undvika att denna situation uppstår?

I mitt fall se till att jag får i mig mat med jämna mellanrum så att jag aldrig blir så hungrig att det påverkar mitt humör. Även att lära mig hantera situationen och tänka noga efter innan jag reagerar. Jag brukar fråga mig själv: Är jag verkligen arg på det vad personen sade eller är jag egentligen arg för att jag är hungrig? I 9 fall av 10 är svaret att jag är hungrig.

3. Prova dig fram och hitta lösningarna som fungerar

När du hittat själva problemet är det dags att åtgärda det. Vad funkar för dig? Hur kan du märka av situationen på förhand och hur lär du dig förebygga att situationen uppstår? Testa dig fram! Genom att prova lär du dig mer om dig själv och kom ihåg att ingen utveckling sker på en sekund, men det sker inte heller någon förändring om du inte tar steget att göra den.

Har du några frågor? Tveka inte att fråga. Jag vet att detta kan vara ett ämne som är svårt att förstå såhär via text men jag hoppas ändå att ni fått med er något nyttigt för framtiden.