ÄR DIN ÖNSKADE LIVSSTIL REALISTISK MED DIN VERKLIGHET?

Jag tycker så mycket om att prata om vardagsbalans och problemen man stöter på i vardagen med människor jag träffar. Ofta halkar man in på att man gärna skulle vilja hinna så mycket mer än man gör. Jag märker att många känner en viss sorts missnöje med sig själv "Jag borde egentligen träna mycket mer" eller "Jag borde äta nyttigare". Många lägger upp stora mål och blir besvikna när de inte hinner uppnå alla dessa mål. Detta vill jag att vi pratar närmare om idag.

corinnesjo.jpg

Drömmer du om en vardag där du träffar vänner minst fem gånger i veckan och tränar lika många? Vill du också hinna äta nyttigt samtidigt som du vill se på din favoritserie för att inte glömma att baka nytt bröd varje vecka samt dammsuga minst två gånger i veckan. Dessutom vill du vara en glad vän och partner som alltid har tid för den andra och sova minst 8 timmar per natt och så jobbar du heltid?

Med handen på hjärtat kan jag säga att dessa tankar rätt ofta kan snurra i mitt huvud. Jag vill så mycket men vet att det inte finns en realistisk chans att hinna allt. Någonstans tar tiden slut. Allt det jag vill göra får inte resultera i stress och missnöje. Istället måste jag lägga upp en livsstil som är realistisk till min verklighet. 

corinnesjo-2.jpg

Tänk realistiskt när du lägger upp hur du vill att din vardag ska se ut

Istället för att lägga upp orimliga krav och mål på hur du vill att din vardag ser ut är det så mycket bättre att tänka realistiskt. Det kanske inte helt enkelt kommer finnas tid och energi att träna fem gånger i veckan förutom i undantagsfall? Är det inte bättre då att lägga upp ett mål på minst tre pass i veckan, som är möjligt att uppnå? Istället se de extra passen som plus. 

Om det finns något jag lärt mig, så är det att för höga krav bara sätter krokben på sig själv. Man måste vara lite realistisk också. Nu menar jag inte att det är fel att ställa krav på sig själv, men att de måste vara möjliga att uppnå utan att de blir ohälsosamma. Vi har 24 timmar på ett dygn, varken mer eller mindre. Vi måste sova ordentligt, för visst lovar du mig att aldrig börja sova mindre bara för att hinna med mer? Sömn är så otroligt viktigt. Med dessa ord presenterar jag...

Veckans tankeställare.

Fråga dig själv: Har jag orimligt högra krav på hur jag vill att min vardag ser ut? Är det möjligt för mig att uppnå min önskade livsstil som det ser ut just nu eller måste jag tänka om? 

Var ärlig och realistisk. Hur lägger du upp din vardag för att du ska känna dig nöjd och samtidigt må bra?

LÄGG TYDLIGA GRÄNSER I DITT ARBETE - FÖR DITT EGET VÄLMÅENDE

corinnejobbar.jpg

Vi lever i ett samhälle där vi ständigt är uppkopplade. Skulle man vilja, kunde man konstant jobba och tänka på jobbet, vilket många säkert också gör, vare sig de vill det eller inte. Man kollar mailen på kvällarna, svarar på arbetsrelaterade meddelande och kollar upp något som har med jobbet att göra. 

Idag har jag fått äran att gästa min branschorganisation Influencers of Swedens Instagram-konto där jag pratat om att skilja på jobb och fritid. Där pratar jag bland annat om att man måste sätta tydliga gränser när man inte jobbar, för sin egen skull. 

Apelsinjuice & dator.jpg

Jag tror många faller ner i fällan speciellt under kvällarna när de varit på jobb en hel dag. Någon kollega jobbar sent och kanske sms:ar dig angående något på jobbet och du tänker att du bara ska svara på det ena meddelandet. Ett meddelande blir till flera och vips har du lagt tjugo minuter på någon jobbgrej du lika bra kunde tagit imorgon. Vad händer med din hjärna då? Jo du börjar fundera på allt du borde göra imorgon, vad du måste komma ihåg osv. Känner du igen dig?

Tre tips för att lägga tydliga gränser

 1. Lägg upp en tid när du ska sluta jobba och bestäm dig därefter att inte gå in på mailen, läsa arbetsrelaterade sms eller svara på meddelanden som har med jobbet att göra. Håll din egen gräns och gör saker som får dig att tänka på annat.
   
 2. Var tydlig med dina kollegor om att du ogärna vill påminnas om arbetsrelaterade saker på din fritid. Detta kan ibland få folk att reagera men det är verkligen viktigt för din egen orks skull att få koppla bort jobbet på fritiden. Detta kan även vara en bra sak att ta upp på arbetet att ni ska respektera varandras fritid, för allas välmåendes skull. 
   
 3. Ha tålamod med både dig själv och dina kollegor. Ibland kanske du råkar kolla ett mail fastän du är ledig, eller så ringer din kollega sent på kvällen utan att tänka på saken. Ingen förändring sker under en natt och det är bra att påminna dig själv och kollegorna om att arbetsrelaterat sköter man på arbetstid och fritid är fritid. 

Det viktigaste av allt: Påminn dig själv om att du inte behöver vara tillgänglig hela tiden. Man behöver inte svara och reagera genast. Såklart finns det undantag men det ska int ske hela tiden varje dag. Lägg tydliga gränser, de kommer gynna dig både i framtiden och i längden! 

HUR OFTA SKRATTAR DU? - FEM FÖRDELAR MED ATT SKRATTA OFTA

EllenCorinneskrattar.jpg
EllenCorinneskrattar.jpg

Under vår första kurs med Ellen frågade vi deltagarna en fråga som är rätt simpel men ack så viktig, nämligen: Hur ofta skrattar du? Att skratta är lätt något man tar för givet men som man kanske inte riktigt förstår hur viktigt det är, förrän man märker att man inte gör det så ofta. 

För mig är skratt en indikator på hur jag mår. När jag märker att jag skrattar mycket, och framförallt riktigt sådär genuint att det känns i hela kroppen, då vet jag att jag mår som bäst. Om jag har en period som är tuffare märker jag att jag skrattar mindre. Det är också skillnad på att skratta bara på ytan och att skratta riktigt genuint. Det genuina skrattet ger oss en massa fina fördelar, vilket jag berättar mer om nedan. 

Corinneskrattar.jpg

Fem fördelar med att skratta ofta

 • När du skrattar minskar stresshormonerna i kroppen och du blir mer avslappnad. 
   
 • Att skratta förbättrar ditt immunförsvar. Som en följd av att stresshormonerna minskar blir ditt immunförsvar mer stabilt. 
   
 • Du blir på bättre humör! Simpelt men viktigt; När du skrattar blir du på bättre (eller ännu bättre) humör och det utlöses en massa endorfiner i kroppen. 
   
 • Att skratta riktigt sådär genuint minskar på känslor av oro och rädsla. 
   
 • När du skrattar med någon du tycker om så förstärks er relation. Våra relationer är superviktiga för vårt välmående och vi mår lite extra bra när vi skrattar ihop. Våga släppa lös skrattet och skratta tills du nästan får ont i magen.
rosablomma.jpg

Med dessa ord vill jag uppmuntra er alla till att ta er en liten funderare. Hur ofta skrattar du egentligen sådär riktigt genuint så att det känns i hela kroppen? Vad får dig att skratta? Hur kan du göra för att få mer av det i ditt liv?

Om du har några frågor och funderingar om detta är du alltid välkommen att höra av dig till mig. Kram <3

DE EXTRA 15 MINUTERNA, SOM GÖR SKILLNAD

Det råder en väldigt harmonisk och lugn känsla runt om mig just nu, trots att det är hektiskt. Jag tror det har med vår kurs att göra. Fastän vi var där för att hålla i kursen, föreläsa och berätta så fungerar det även som en sorts repetition för en själv. Man poängterar det som är viktigt för hälsan, både för deltagarna men också för en själv. Vi pratade mycket om stress och även en del om stressiga morgnar.

Jag mår som bäst när jag inte behöver stressa på morgonen. När jag kan vakna utan att genast känna att jag är i tidsnöd. Dock är jag inte en morgonmänniska vilket gör det betydligt svårare att inte hamna i tidsnöd eftersom jag lätt stannar kvar i sängen några minuter för länge.

VAKNA 15 MINUTER TIDIGARE ÄN VANLIGT

Nu har jag dock tvingat mig själv att göra något väldigt simpelt, men som känns jobbigt men som jag vet att fungerar. Det är helt enkelt att ställa klockan en kvart tidigare än vad jag i vanliga fall gör och har gjort. För någon som är morgonpigg är troligen 15 minuter ingenting, men är man trött på morgonen så känns det så härligt att ligga kvar och morna sig i 15 minuter extra.

Nu har jag hållit på med detta i två veckor och det är så härligt! En kvart gör så stor skillnad. Fem minuter går till att ta det lugnt och morna mig och de övriga extraminuterna möjliggör att jag kan äta i lugn och ro och då kommer jag även iväg i tid. Ibland behöver man inte göra stora och drastiska åtgärder för att märka skillnad. Prova du med om du tycker dina morgnar är onödigt stressiga!

Hur vet jag att det blir för mycket stress?

Hej hjärtan. Igår publicerades en ny video på min youtube kanal! Om ni inte redan följer min kanal så får ni jättegärna göra det, ni hittar den genom att trycka HÄR. Då missar ni inte när jag publicerar nya videon om jag inte nämner det här. Kommer inte alltid publicera inlägg på bloggen samma dag som videon publiceras, lite beroende på vad för struktur jag vill ha för inläggen.

Hur som helst. Veckans video blev lite yr hehe, men tycker ändå jag fick med det viktigaste! Det var väldigt roligt att filma tillsammans med Ellen men samtidigt lite nervöst. Videon fortsätter i samma tema som den tidigare, alltså stress. Ni hittar videon längst ner i detta inlägg. Den här gången fokuserar jag mer på olika symptom man känner vid långvarig stress. Jag tar upp tankar kring utmattningssyndrom och hur viktigt det är att det tas på allvar. I slutet får ni även ta del av ett grymt tips för stressande situationer.

Tydliga tecken på stress och tips hur du lär dig tyda dem

 • Lär känna dig egen kropp. Tänk efter hur just du reagerar på stress. Var i kroppen känner du av stressen? Är det i huvudet, i magen, i hjärtat, i halsen eller någon annanstans?
   
 • Vanliga tecken på stress är bland annat: stressmage, olika sorters huvudvärk, irritation, svindel mm.
   
 • Om du börjar få sömnsvårigheter, glömmer bort saker, är ofta på dåligt humör, har huvudvärk och känner digsliten och trött så är det exempel på tydliga tecken som vittnar på att du borde ta dig en ordentlig tankeställare och börja lugna ner takten rejält.
   
 • Om symptomen fortsätter och blir värre, uppsök läkare. Långvarig stress och utmattningssyndrom är inte något att leka med och något som bör tas seriös.
   
 • Bra knep för att lugna ner en för stressad situation. Tänk STOPP, andas lugnt i tre andetag och fundera på hur det känns när du andas. Känns det i magen, lungorna, näsan osv? Fokusera endast på hur det känns. Försök sedan ta fram en sak som du måste fokusera och göra undan först. Vad är viktigast? Ta tag i den saken och börja beta av listan en uppgift efter varandra, inte alla samtidigt.

Om något blev oklart eller ni har några funderingar så är ni som vanligt hjärtligt välkomna att ställa alla frågor i kommentarsfältet eller på mail. Kram på er ❤️

Struktur och planering i vardagen - Viktig checklista för en stressfri vardag

corinnegronholm.jpg

Jag antar att jag inte är den enda som är lite ovan med att hösten kom under en natt. Plötsligt var man tvungen att gräva fram halsduken och komma ihåg att ta med sig jackan på morgonen. Igår cyklade jag hem efter tennisen och frös så mycket om fingrarna när jag inte hade några vantar. Man är verkligen ovan med det kyligare vädret.

Idag har jag varit på min första riktiga skoldag och direkt efter skolan åkte jag till Hagalund för att gå på jobb. Som jag skrivit tidigare kommer jag kombinera jobb och skola, vilket jag antar att jag inte är den enda som gör. Överlag tror jag vi är många som kombinerar olika saker under veckans gång och ibland kan det vara svårt att få allting att stämma ihop.

När man har en lite längre dag, med kanske som i mitt fall både jobb och skola, vill man gärna att allt det praktiska så som mat och transport ska löpa på så smidigt som möjligt. Det sista man vill är att ligga vaken på natten och noja över om man glömt att fixa något som måste göras för att morgondagen ska löpa smidigt.

Därför tänkte jag dela med mig av en check-lista, som jag hoppas kan hjälpa er och som gör att ni med en bra struktur och planering kan vara effektiva och lägga tid på det som är roligt istället för att stressa och göra saker i sista minuten. Jag har använt mig av denna lista både under min idrottskarriär men också nu i mitt vardagliga liv. Minns att jag utvecklade den någongång under mina gymnasieår när jag blev tokig på mig själv för att jag glömde bort saker och stressade i onödan.

macbook.jpg

Checklista för att förbereda sig optimalt inför nästa dag

1. Mat

Förbered så att du har planerade och klara de måltider du tror kan bli stressigt att både hinna laga och äta. Det är viktigt att komma ihåg att måltiden inte ska vara ett tillfälle då du bara kastar i dig mat utan ett tillfälle för lite lugn och ro. Det är bättre att förbereda maten kvällen före så du i lugn och ro kan äta maten istället för att stressa med att både hinna laga och äta mat på kort tid. Kom också ihåg att förbereda mellanmål om du vet att du har en lång dag framför dig!

2. Packa

Packa klart de viktigaste kvällen innan så som pengar, böcker, dator mm. Vet du om att du ska iväg på ett träningspass direkt efter jobbet och att du inte har många minuter över? Packa klart kvällen innan i lugn och ro. Chansen att du kommer till gymet utan att ha glömt något viktigt plagg hemma är betydligt större om du packar när du har tid istället för att riva med dig det du hittar i sista sekund.

3. Kläder

Får du lätt klädkris på morgonen och blir därför sen? Många säger att de inte kan bestämma kvällen innan vad de ska ha på sig för att de går på feeling. Jag tipsar därför att ta fram några olika alternativ kvällen innan och bestäm på morgonen vilken som känns rätt. Det går betydligt lättare och snabbare att välja mellan tre-fyra olika än att rota runt i halva garderoben.

4. Ärenden

Skriv upp vad du måste göra under dagens gång, också de små detaljerna som är viktiga men kanske inte så tidskrävande. Lägg påminnelser i mobilens kalender om det är sådant du lätt glömmer bort. Ska du ringa ett samtal åt ett ställe med telefontid? Kolla upp tiderna de har öppet, bestäm en tid när du vill ringa och lägg en påminnelse att ringa på telefonen följande dag på exakt den tidpunkten. Kolla också upp busstidtabeller mm. om du vet att du har korta byten och inte har råd med att missa en buss. Framförhållning är helt klart nyckeln! 

5. Tänk efter

Vi har en tendens att fylla de lite mer brådskande dagarna med ännu mer. Fundera kvällen innan vad som verkligen måste göras under den dagen. Kan du göra bort något redan ikväll eller kan det skjutas upp till följande dag?

Sist men absolut inte minst. Kom ihåg att lägga in avslappningstid speciellt under de mest fartfyllda dagarna. Har du en hel dag både jobb och skola? Ta då några timmar innan du ska lägga dig till att göra ingenting eller något avslappnande. Gå en promenad, yoga, drick te, läs en bok osv.

Har ni några punkter som kunde läggas till på listan? Kommentera gärna ❤️

FEM TIPS FÖR ATT ÖKA MÄNGDEN VARDAGSMOTION

skogcorinne.jpg

Att vi motionerar och rör på oss är viktigt och bra, vilket de flesta troligen hört flera gånger i det här laget. Men många glömmer ofta bort vardagsmotionen som är utmärkt att ha med i det vanliga vardagslivet. Ibland hinner eller orkar man helt enkelt inte träna och då är det bra om man flikar in lite vardagsmotion istället.

Vardagsmotion har många hälsofördelar bland annat minskar den risken för hjärt och kärlsjukdomar, ökar syreupptagningen och förbättrar din sömn. Nedan fem tips hur du kan öka mängden vardagsmotion med några enkla knep. 

Fem val som ökar mängden vardagsmotion 

1. Ta alltid trapporna. Välj alltid trapporna, oavsett om det handlar om fem trappor eller en. Att gå i trappor är både bra för att du får upp pulsen lite samtidigt som benen och rumpan får jobba. Underskatta inte motionen trapporna ger, tänk bara hur många trappor per dag som du går upp och ner för om du till exempel bor eller jobbar i ett höghus! Plussa ihop alla trappor under en veckas tid och du märker snabbt att det tillsammans blir en hel del.

2. Kombinera kaffedejten med en promenad. Brukar du ofta möta upp vänner, familj eller din partner över en kopp kaffe? Planera då in en promenad innan ni går och fikar. Om ni ändå tänkt hänga i några timmar är det toppen att börja träffen med en promenad, då hinner ni börja prata ut om allt ni vill prata om och så kan ni fortsätta er träff över en kopp kaffe. Att kombinera motion och social tid är fantastiskt bra!

3. Stig av en hållplats tidigare. Kanske ett jobbigt och lite tråkigt tips, men något du kommer börja uppskatta efter ett tag. Tvinga dig själv att börja stiga av en hållplats tidigare och efter några gånger kommer du märka hur skönt det är att stiga av en hållplats tidigare och promenera några minuter längre, speciellt efter en lång arbetsdag. Jag brukar försöka stänga av alla jobbtankar under promenadens gång så att jag sedan kan tänka på annat när jag kommer hem.

4. Cykla eller gå till mataffären. Att storhandla en/två gånger i veckan är ju något jag tipsat om tidigare i inlägget Tips för att undvika spontana köp i mataffären. Under veckans gång kan dock något livsmedel ta slut eller fattas och då är mitt bästa tips, ur en motionssynvinkel, att lämna bilen hemma och istället gå eller cykla till affären. Att kombinera vardagsmotion med vardagsmåsten är ett bra sätt att utnyttja lediga timmar så bra som möjligt. Dessutom är det bättre för miljön.

5. Städa med full fart. Alla måste vi städa ibland. Varför inte göra det effektivt och ordentligt samtidigt som du får motion? Dammsug hela lägenheten, moppa golvet, dammtorka högst upp på hyllan så du måste stiga upp och ner på en stol för att räckas, lyft på bord och stolar för att komma åt i alla hörn osv.

Försök helt enkelt att se städningen som en motionsform. Strunta inte i den där hyllan för att den är så jobbig att komma åt. Klättra istället upp på stolar och sträck på dig för att nå hela vägen. Du får både ett rent och snyggt hem samtidigt som du får röra på dig!

Vad är ditt bästa vardagsmotions tips? Kommentera gärna :)

Är stress alltid negativt? - Såhär kan du sänka din stressnivå!

corinnetärnaby.jpg

Idag vill jag prata om ett väldigt laddat och känslofyllt ämne nämligen stress. Stress är något som alla hört om och upplevt. I de flesta fall tänker människor på något negativt när de hör stress. De flesta vet hur det känns när stressen trycker på länge och det är svårt att hålla koll på tankarna samtidigt som hälften av alla saker man skulle göra blir ogjorda.

Under de senare åren har vi blivit öppnare med att prata om bland annat utbrändhet vilket är otroligt bra. Dock har vi ännu en lång väg kvar, vi måste fortsätta våga prata om stress och utbrändhet men vi måste också prata mer om förebyggande arbete för att undvika att fler människor blir utbrända. Det har jag tänkt att vi ska gå in på idag.

Till en början vill jag säga att detta är ett ämne som enligt mig är otroligt intressant. Jag hade kunnat skriva en bok om detta men försöker hålla mig kort idag. Tänkte därför dela upp det lite, så i framtiden kommer ni få läsa inlägg som är en fortsättning på dagens inlägg. Nåja!

Kvistar Mars.jpg

Vad händer i kroppen vid stress?

Vi behöver stress. Stress gör att vi stiger upp på morgonen och får oss att ta tag i dagen. Med hjälp av stress blir vi alerta, reagerar, kan prestera och helt enkelt agerar. När vi upplever stress höjs halten av tre hormoner: noradrenalin, adrenalin och kortisol. Detta är helt normalt, bra för oss och kallas även positiv stress. Sedan när stressen avtar sjunker halten av dessa hormoner. Stressnivån ska gå upp och ner under en dag, viktigt dock att den också går ner och inte bara upp.

NÄR vi upplever för mycket stress och hormonhalten aldrig sjunker utan fortsätter vara skyhög så handlar det om negativ stress som vi troligen alla känt någon gång. Det är i det här läget som stressen påverkar oss negativt, speciellt i längden. Symptom på negativ stress är huvudvärk, magvärk, humörsvägningar, sömnproblem - ja tyvärr kan listan göras hur lång som helst. Ett symptom som många inte känner igen i samband med stress är även en form av hopplöshet och en känsla av att inte få något gjort.

Hur kan man göra för att sänka stressnivån i kroppen?

För det första måste du lära känna igen dina stressymptom. Hur blir jag när jag är stressad för länge? Vilka är mina symptom? När du börjar känna igen dig själv och dina signaler har du kommit en god bit på vägen eftersom du då kan observera och åtgärda situationen snabbare.

 • Motionera. All sorts motion hjälper mot stress. Promenera, löp, gymma, yoga osv. Detta har det forskats mycket om och allt tyder på att motion är ett av de absolut bästa sätten att stressa ner.
   
 • Rör dig i naturen. T.ex. att gå en promenad i en skog eller längs havet är otroligt bra sätt att sänka stressnivån.
   
 • Fyll dig med glädje. Gör sådant som du njuter av och som gör dig glad. Gör sådant som får dig att skratta eller som får dig att känna dig lugn.
   
 • Ta pauser. Ånga inte på i 180 % dygnet runt. Ta korta pauser, ta alltid en ordentligt lunchrast. Sätt dig ner när du äter och låt mobilen vila.
corinnekaffeutomhus.jpg

Två tips för att bättre hantera stress i stundens hetta

- Ta tre djupa andetag och tänk att nu tar vi det lugnt och funderar efter en extra gång. Det kanske låter tråkigt och absolut inte fungerande, men det är. Stanna helt enkelt upp, andas djupt tre gånger, intala dig själv att lugna ner dig och fundera sedan på nytt: Vad är det absolut viktigaste jag måste göra bort först? Ta då tag i den saken. Lugna sedan ner dig igen och ta tag i nästa. Att göra 10 saker samtidigt när du är jättestressad är varken bra för dig och troligen blir arbetet inte lika bra gjort heller.

- Prova dig fram med olika hjälpmedel. För mig funkar det bäst att skriva att-göra listor. Då ser jag både vad jag har gjort vilket betyder att jag också ser svart på vitt att jag hela tiden bockar av uppgifter, samtidigt som jag inte behöver oroa mig för att jag glömmer något eftersom jag ju kan kolla på min lista. Viktigt att komma ihåg är att to-do listor inte funkar för alla, du måste helt enkelt prova dig fram vad som passar just dig bäst.

Sist men absolut inte minst vill jag påminna alla om en sak. Om du upplever långvariga sömnproblem, magsmärtor, huvudvärk, ohanterbar trötthet osv. SÖK HJÄLP! Det är bättre att kolla upp sina långvariga stressymptom i tid än att låta dem vänta några veckor till. Ta hand om dig och din kropp <3

Att lära sig tyda signaler vid stress - frågeställningar att ställa åt dig själv

skogsolnedgang.jpg

Vet ni vad? Idag är jag stolt över mig själv. Jag vaknade på morgonen och kände mig så fruktansvärt krasslig. Ögonen rann, halsen värkte och huvudet dunkade. Hade sovit rätt så dåligt och bestämde mig för att det är bättre att vila och jobba hemifrån samt avboka dagens alla planer, istället för att trotsa kroppens signaler och köra på som vanligt.

Så idag har jag suttit hemma på soffan och jobbat. Nu vet jag att detta är verkligen en lyx att kunna göra så, men vill ändå ta upp detta för att visa att det är viktigt att lyssna på kroppen signaler. För vet ni vad? Jag mår riktigt bra nu. Halsontet har försvunnit och ögonen har slutat rinna.

Jag tror helt enkelt det blev för mycket stress så kroppen sa ifrån. Såklart jag är trött och i behov av mycket sömn inatt men tror jag hade varit betydligt mer trött och troligen riktigt förkyld om jag hade ångat på som vanligt idag.

corinnevidhavet.jpg

Jag är glad att jag är där jag är idag. Att jag kan lyssna på min kropp. Om detta hade skett 5-6 år sedan så hade jag knappast lugnat ner på takten överhuvudtaget utan hade troligen tränat fyra timmar och jobbat åtta på det.

Jag hörde en gång en kommentar om att man måste känna på känslan av att det blir för mycket innan man lär sig lyssna på kroppens signaler. Jag hoppas att mina texter gör att ni som läser lär er att lyssna på kroppen utan att behöva känna på när det blir för mycket först. Att ni kan lära er av de misstag jag gjorde för ca. 5-6 år sedan.

Kvistar Mars.jpg

Frågor du bör ställa dig själv när kroppen ger signaler om för mycket stress

Ibland kan kortvarig stress vara helt okej, men om den stressen blir för stor och kroppen säger ifrån så måste man helt enkelt stanna upp och omprioritera. Jag brukar ställa mig själv några frågor när jag är i situationer som idag. Såhär lyder de:

 • Hur har de senaste dagarna varit, har jag stressat mycket?
   
 • Beror krassligheten på för lite sömn?
   
 • Vad är viktigast att göra just idag? Vad kan flyttas till en annan dag när jag är piggare och mer energisk?
   
 • Vilka är de största stressfaktorerna i mitt liv just nu? Kan jag göra något åt dem för att de ska bli mindre?
   
 • Hur kan jag lösa och omstrukturera dagen för att få den så stressfri som möjligt?

Jag tror det är viktigt att med hjälp av dessa frågor omprioritera dagens händelser och ta en ordentlig funderare på vilka de största stressfaktorerna är och om man kan göra något åt dem. Dagens samhälle och alla vi som lever i det, har en tendens att rusa fram i 150% utan att stanna upp en endaste gång. Allt ska gå snabbt och effektivt. Ingen har tid att stanna upp och om man gör det måste det vara inbokat i kalendern.

Detta är verkligen något man måste fundera över i sitt egna liv. Fundera över vad som är viktigt och hur du kan ha en så stressfri vardag som möjligt. Stanna upp och lyssna till dig själv och din kropp, för kom ihåg, du har bara en kropp som ska orka sig igenom hela livet.