Ett steg mot en hållbarare värld med Spark Sustainability

Detta inlägg är ett reklamsamarbete med Spark Sustainability

 Hållbar livsstil med Spark Sustainability

Det har nu gått cirka tre månader sedan jag började mitt samarbete med Spark Sustainability och det känns så häftigt att blicka tillbaka på allt som hänt under dessa månader. Man kan minst sagt säga att många bäckar små blivit till något större.

Förutom att jag börjat tänka mer på miljön har Spark Sustainability verkligen etablerat sig både i Finland och Sverige. Jag har glatt kunna följa med hur många finlandssvenska och svenska bloggare och influencers lyft upp Spark och deras arbete.  

När vi inledde vårt samarbete gjorde jag några mål inför de kommande veckorna. Ett av dem var att shoppa mer medvetet. Det här var verkligen en punkt jag ville jobba mycket på och under de senaste månaderna kan jag stolt säga att jag gjort stora framsteg på den fronten.  

sara-kurfess-745439-unsplash.jpg

Sedan augusti månad har jag inte köpt något annat än ett par skor, några hudvårdsprodukter som jag verkligen behövde, tre hårtofsar och nya underkläder. Åtminstone är det allt jag kommer ihåg och jag brukar ha väldigt bra koll på mina inköp.

Jag har även köpt en jacka men det var second hand och känns därmed mer okej. Jag har märkt hur mycket saker jag faktiskt har och hur lite jag egentligen behöver köpa nytt. Jag har också rensat hela min garderob och skänkt de kläderna jag inte använder längre till välgörenhet. 

Lära sig skilja på att verkligen behöva eller bara vilja ha

Samarbetet med Spark och hela klimatdebatten har verkligen fått mig att tänka mycket kring min egna konsumtion och vad jag egentligen behöver och vad jag bara vill ha. På ett sätt har det gett mig lite klimatångest, när jag tänker på hur mycket jag och många andra konsumerat eller fortfarande konsumerar. Samtidigt vill jag inte heller leva helt begränsat och aldrig köpa något för att till exempel skämma bort mig själv om jag tagit mig till ett mål, men jag har ett helt annorlunda sätt att se på konsumtion nu.

Jag tycker att det är helt okej att köpa något nytt då och då, bara det inte är för mycket och för ofta. Dock tycker jag att det är viktigt att när man väl köper något så ska det vara ett genomtänkt beslut. Inget spontanshoppande utan hållbara köp som gärna även gynnar företag som satsar på miljövänliga produkter.

 Miljömål för 2019.

Mina miljömål för år 2019

I framtiden kommer jag fortsätta ha miljömässiga mål och så här tänkte jag att mina mål för år 2019 ska se ut.  

🍀 Använda slut innan jag köper nytt. Här tänker jag främst på hudvårdsprodukter. När flaskan är tom kan man köpa nytt, inte före det. Samt komma ihåg att tänka på vad jag behöver istället för vad jag vill ha. Dessutom vill jag fortsätta med regeln att när en sak kommer in måste en annan ut. Speciellt när det gäller mina kläder. 

🍀 Fortsätta äta mer vegansk mat. Byta ut en del mjölkprodukter mot veganska osv.  

🍀Tänka på vilka produkter jag använder. Alltid välja miljövänliga (och djurvänliga) produkter, framförallt tvål mm. men även se på klädernas material och välja de miljövänligare alternativet.

🍀 Fortsätta prata och skriva om miljön och hur vi kan leva miljövänligt. Helt enkelt inspirera andra till att göra mer miljövänliga val. Jag kommer också fortsätta skapa vegetariska och veganska recept med fokus på inhemska råvaror, för som jag lärde mig under Spark Sustainabilitys diskussionskväll, finns det mycket man kan göra för miljön bara med hur man äter. Om jag då kan få någon att byta ut, vi säger en kötträtt i veckan mot en vegetarisk så gör det redan skillnad.

nasselvafflor.jpg

Det känns bra att ha några mål spikade som jag tänker fortsätta följa. Jag är mycket väl medveten om att dessa val inte kommer kompensera till exempel alla timmar jag sitter i flygplan mellan Sverige & Finland men jag vet att de ändå har en skillnad. Varje steg i rätt riktning helt enkelt.

Avslutande tänkte jag tipsa om Sparks kommande julkalender som vi kommer få ta del av på deras Instagram! De ryktades lite om att den julkalender ska vara fullproppad med bra tips så se till att spana in den.

Vad har du för klimatmål för år 2019?

Hitta vardagsbalansen med hjälp av Suunto 3 Fitness

Detta inlägg är skrivet i reklamsamarbete med Klockmagasinet

Jag har så länge jag kan minnas använt mig av en pulsklocka när jag tränar. Dock har jag aldrig använt mig av en aktivitetsklocka förrän senaste veckorna när jag fått bekanta mig med klockan Suunto 3 Fitness. I dag tänkte jag berätta mer om vad jag tyckt om klockan, mina tankar kring aktivitetsklockor överlag och så delar jag också med mig av en rabattkod! 

 Suunto 3 Fitness All black

När jag inledde mitt samarbete med Suunto fick jag till min glädje inte bara hemskickat en utan två klockor. Den ena tog jag själv och den andra fick Laban av mig. Tillsammans har vi nu provat klockorna och nu tänkte jag berätta om mina tankar om klockan, som troligen påverkats lite av Labans.

Alltid kul att få fler synpunkter än en. Jag fick välja färger på våra klockor och tog en helsvart och Laban och en med koppar-tema åt mig. Tycker båda två är så himla fina och passar så bra in på både min och Labans klädstil.

 Suunto 3 Fitness recension och rabattkod

Det som jag tycker är det bästa med klockan är att den funkar i alla lägen, oavsett om man är på jobbet, gymet eller på middag. Den är stilren och väldigt smidig, till skillnad från många andra aktivitetsklockor. Eftersom klockan funkar med de mesta så är det väldigt sällan man tar av den, vilket är bra med tanke på att den då kan registrera din aktivitet och sömn dygnet runt.

Några snabba plus och minus med Suunto 3 Fitness

+ Snygg design och lätt på armen, funkar i alla lägen och stilar.

+ Enkel att använda och har alla funktioner man behöver, plus några till. 

+ Funkar toppen tillsammans med Suuntos app som gör att man får extra mycket ut av klockan.  

- Jag gillar verkligen att klockan registrerar och mäter sömnen varje natt. Dock har den inte alltid koll på när jag sover och när jag chillar på kvällen. Ibland kan den ha registrerat att jag sover fastän jag är vaken och t.ex. sitter och läser vilket leder till att statistiken blir helt knasig.  

corinnewithsuunto.jpg

Under dessa veckor har jag fått en massa intressant statistik om mina dagar. Bland annat vet jag nu att jag går i snitt ca. 9500 steg per dag. Jag märker dock att det kan skilja sig rejält beroende på vilken dag det är. Eftersom både plugget och jobbet är rätt så stillasittande, blir det lite färre steg på vardagarna jämfört med på helgerna.

Stressad, återhämtad eller aktiv? Ett hjälpande verktyg till att hitta vardagsbalansen. 

Något som imponerade på mig var klockans sätt att känna igen stress. Du kan nämligen gå in på klockans funktioner och se om du för tillfället är aktiv eller inaktiv, stressad eller återhämtad osv. När jag hade rätt så stressigt både förra veckan och veckan innan så har klockan visat “Stressad”.

När jag märkte detta var min första tanke “Hur kan den veta det?” Samtidigt som trovärdigheten höjdes. Nu när jag däremot under de senaste dagarna känt mig betydligt lugnare har klockan rapporterat mestadels att jag är aktiv eller återhämtar mig.

suuntotraning.jpg
suunto3fitnessrecension.jpg

Jag har också kunnat följa med min träning på ett helt annat vis än tidigare. Klockan har en funktion som ger användaren en individuell träningsplan som man kan följa, men eftersom jag tycker om att själv bestämma vad jag ska träna så har jag inte använt mig av den. Däremot har jag registrerat alla mina träningar och promenadrundor den senaste tiden och fått en massa rolig data att analysera efter varje pass.

Summa summarum har klockan hjälpt mig att både förstå när jag är stressad, hur bra jag sover och om jag återhämtar mig. Viktig information som gör att jag kan upprätthålla vardagsbalansen som jag vill ha i mitt liv där det inte blir för mycket stress, tillräckligt med aktivitet och framförallt tillräckligt mycket återhämtning.

suunto3fitnessklocka.jpg

Kan man lita fullt ut på en aktivitetsklocka?

Enligt mig bör man alltid ha en viss försiktighet med sig när man använder sig av en aktivitetsklocka. Trots att Suunto 3 Fitnessklockan är rätt så precis och har koll på det mesta så tycker jag ändå inte att man ska stirra sig blind på klockan och vad den säger.

Den fungerar utmärkt som riktlinje och motivation men lita alltid mest på din magkänsla och kroppens signaler. Dock tycker jag klockan är ett utmärkt redskap till att hitta vardagsbalans och att motivera sig till ett aktivt liv så det finns många fördelar med klockan.

 Suunto Fintessklocka för män i svart.

Vem passar Suunto 3 Fitness för?

Så vem passar Suunto 3 Fitness egentligen för? Jag skulle säga att jag själv är en ganska utmärkt målgrupp och troligen även du som läser. Det vill säga en person som gillar att röra på dig och som vill prioritera ditt välmående. För dig som gillar att föra dagbok över din träning och som är nyfiken på hur alla pusselbitar som sömn och återhämtning ligget till i ditt liv.

Både jag och Laban har varit supernöjda med klockan. Jag tycker det har varit så kul att kunna bekanta mig med klockan tillsammans med Laban eftersom vi då kunnat jämföra lite statistik med varandra, bland annat vem av oss som sover bäst hehe.

suuntowithcorinne.jpg

Sist men inte minst vill jag dela med mig av en rabattkod till er! Koden CORINNE150 ger dig 150 kr rabatt i kassan när du köper en Suunto 3 Fitness klocka från Klockmagasinet. Perfekt till julklapp till dig själv eller någon du tycker om! Passa på att handla klockan nu för koden gäller November ut och sedan går den ner till 50 kr rabatt. Kram på er!

Ps. Följ mig gärna på Instagram du hittar mig under @ccorinnes :)

Idag är jag fri - En av de viktigaste böckerna du måste läsa under år 2018

Detta inlägg är skrivet i ett reklamsamarbete med Nextory  

nextoryidagarjagfri.jpg

Under de senaste veckorna har jag läst fler böcker än jag gjort under hela året. Sedan jag började mitt samarbete med Nextory har jag verkligen slukat både ljudböcker och e-böcker. Jag har läst många riktigt bra böcker men en bok som fastnade extra mycket i minnet var Josefine Dahlbergs Idag är jag fri

Boken handlar om Josefines resa till att bli nykter alkoholist i tjugo-års åldern. Den här boken berättar ärligt och öppet om vilda fester, djup ångest, hemska händelser som ingen borde få vara med om samt om hur det är att vara beroende av alkohol. Om en lust och längtan efter alkohol som tar över hela livet. Den berättar även om vägen att få tillbaka kontrollen av sitt missbruk. Hur jobbigt det är men framförallt att det går att ta sig ur det.

Min personliga åsikt är att alla borde läsa denna bok oavsett hur din egna relation till alkohol är. Jag kände igen många av mina högstadie vänner i Josefines historier och fick ibland en riktigt stor klump i magen när jag läste vad hon varit med om. 

nextoryidagarjagfri.jpg
nextoryidagarjagfri.jpg

Jag tycker personligen att Josefine är så modig som skrivit denna bok och öppet delar med sig av vad hon varit om. Att dessutom visa att alkoholism kan drabba vem som helst oavsett utseende, bakgrund eller ålder. Många tänker ju att alkoholister ser ut på ett visst sätt, men så är det inte alls. 

Så nu rekommendera jag dig att registera dig på Nextory med min rabattkod corinne och läsa Josefines bok. Med rabattkoden får du prova Nextory gratis i 30 dagar och binder inte upp dig till något. Rabattkoden gäller tills Oktobers slut så det gäller att passa på nu!

Josefines bok hittar du som e-bok men om du hellre vill lyssna på en ljudbok så kan jag varmt rekommendera Michaela Fornis bok - Jag är inte perfekt tyvärr eller Therese Lindgrens bok - Ibland mår jag inte så bra.

Har du läst Josefines bok, vad tyckte du?

Hur påverkar maten vårt klimat? - Diskussionskväll tillsammans med Spark Sustainability

Detta inlägg är skrivet i ett reklamsamarbete med Spark Sustainability

 Diskussionskväll med Spark Sustainability

Hur mycket påverkar egentligen maten vårt klimat och vad kan vi göra som individer? Är det verkligen nödvändigt att förpacka maten i så mycket plast? Hur mycket ätbar mat slängs i Finland varje år?

Dessa tre frågor hoppades jag på att få svar på när jag i måndags styrde stegen mot Spark Sustainabilitys diskussionskväll i Helsingfors med temat maten och dess påverkan på klimatet. 

Som moderator för panelen fungerade Amanda Rejström, en av tjejerna från Spark Sustainability och panelen bestod av professor Juha Helenius från Helsingfors Universitet, Anna-Leena Teppo från SOK samt Sauli Böhm som fungerar som VD på Resq Club.

Under kvällens gång fick vi lära oss allt från hur mycket produktionen av maten påverkar vår miljö till vilka olika oxider som uppstår när och hur mycket de skadar miljön. Dessutom pratades det om allt från plastförpackningar, köttkonsumtion till vegansk mat. Det som kanske chockerade mig mest var den enorma mängden med ätbar mat som slängs.

evenemangsparksustainability.jpg

Varje år slängs det 400 miljoner kilo ätbar mat i Finland

Ni läste rätt. Det slängs otroliga mängder ätbar mat i Finland, och jag tror tyvärr inte att vi är det landet som det slängs mest i. Det handlar om miljontals kilo, förstår ni hur mycket det är? Det innebär att en tredjedel av all mat som produceras slängs bort.

Miljömässigt skulle man kunna förbättra mycket i själva matproduktionen, men som enskild individ kan det kännas svårt att påverka. Något som däremot är mycket enklare att påverka är vår konsumtion. Vi måste bli bättre på att använda upp den mat vi köper. Tänka på att inte överfylla tallriken för att sedan slänga den när vi inte orkar äta upp alltihopa. Äta mer närproducerat och framförallt med vegetarisk och vegansk mat.

 Hur mycket påverkar maten vårt klimat
evenemangspark.jpg

Under diskussionskvällens gång blev det många intensiva diskussioner. I publiken satt nyfikna unga personer som vågade ifrågasätta och diskutera. Det gillar jag, när man inte bara köper allt som sägs utan istället kommer med motargument och frågor.

Ibland tycker jag att såna här diskussionskvällar kan bli lite väl flummiga men den här gången tyckte jag diskussionerna var relativt lätta att hänga med i vilket jag uppskattar. Efter en trevlig kväll fick jag med mig många bra tankar och nya tips. Några av dem som kom fram under kvällens gång var bland annat.

Tips på hur du kan minska på din mats påverkan på klimatet

 • Odla dina egna örter. Köp inte bara nya hela tiden utan satsa på att odla dina egna örter som du kan ha långvarig nytta av.

 • Frys in maten innan den blir dålig. Mat håller så mycket längre i frysen än i rumstemperatur. Till exempel stora brödpaket är bra att frysa in om du är osäker på att de kommer gå åt innan de blir dåliga.

 • Ta vara på tillgångarna vi har i skogen. Uppskatta våra bär och svampar som finns i skogen. Det är så galet mycket miljövänligare att äta självplockade blåbär från skogen än gojibär som flugits in från ett annat land.

 • Ät närproducerat, gärna vegetariskt och vegansk mat. Vill du äta kött är det bra att så långt som möjligt äta viltkött. Tänk på att alltid välja närproducerat om det bara finns möjlighet. I Finland äter vi för tillfället dubbelt så mycket kött än det som rekommenderas av Elvira, så det hade verkligen inte skadat att dra ner köttkonsumtionen en aning.

 • Plastsortera och använd inte plast i onödan. Behöver knappast förklara denna mer än så? Skippa den onödiga plastpåsen, punkt.

corinnespark.jpg

Mina mål för att äta mer miljövänligt

Innan vi gick därifrån skulle vi skriva upp våra egna mål för att äta mer miljövänligt. Mitt mål löd såhär.

Jag ska äta så långt som möjligt närproducerad och säsongenlig mat. 

Kanske ett aning diffust mål men som jag ändå tror att kan vara motiverande att uppfylla. Istället för att köpa ris från Kina kommer jag satsa på närproducerat alternativ från Finland. Istället för att äta exotiska bär kommer jag fortsätta äta inhemska bär osv. Sedan ska jag också fortsätta med mina veganska dagar.  

Om några veckor kommer jag summera upp hur mina mål för en mer miljövänlig livsstil har gått. Om du missat mitt första inlägg Miljömedvetenhet utan dåligt samvete så tycker jag du ska spana in det nu! Kram på er. <3

Den perfekta lösningen när man lyssnat klart på sina favoritpoddar

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Nextory

Jag har alltid tyckt om att läsa böcker. Den senaste tiden har det dock blivit mycket mindre läsning eftersom jag istället fastnat totalt i att lyssna på poddar. I februari gjorde jag ett boklöfte åt mig själv där jag lovade att läsa minst tio böcker under år 2018. Därför har jag varvat mellan böcker och poddar för att klara mitt mål. Dock har jag under den senaste tiden lyssnat klart på alla mina favoritpoddar och inte riktigt hittat någon bok jag vill läsa, vilket gjort att jag varken lyssnat eller läst. Nu har jag dock hittat den perfekta lösningen på problemet.

nextorycorinnekod.jpg

Lösningen stavas Nextory och en svensk tjänst, som precis lanserat i Finland, som består av ett brett utbud av e-böcker och ljudböcker! Jag som har fastnat för poddar är så peppad att prova om jag kommer gilla ljudböcker lika mycket.

Jag tänker mig att det kommer vara underbart att slå på en ljudbok när jag pendlar mellan Helsingfors och Stockholm. Tänk att bara sätta sig på flyget, lägga på en ljudbok och lyssna på dem under timmarna som jag färdas från mitt ena hem till det andra. Hur bra låter inte det?

nextorycorinne.jpg

Den första boken jag tänkte börja lyssna på är boken Omgiven av idioter som ju varit en riktig snackis under de senaste åren. Äntligen ska jag få ta del av det som fått så många människor att gå omkring och snacka om vilken personlighetstyp de är enligt denna teori. Därefter har jag bestämt mig för att satsa på Therese Lindgrens böcker som jag länge varit nyfiken på.

På Nextory har jag hittat många intressanta böcker jag vill både lyssna på och läsa. De har böcker både på finska, svenska och engelska vilket ju är perfekt om man vill passa på att förbättra sina språkkunskaper. Jag kommer först börja med det svenska utbudet men har verkligen lovat mig själv att lyssna eller läsa minst en bok på finska och en på engelska. Bra att utmana sig själv lite!

corinnegronholmnextory.jpg

Prova Nextory tillsammans med mig med min rabattkod!

Vill du hänga med mig och prova på Nextory? Då ska du registrera dig på deras hemsida och använda min rabattkod corinne . Då får du prova på tjänsten i hela 30 dagar gratis! Koden gäller endast nya medlemmar och medlemskapet går att säga upp när som helst. Koden gäller endast för finska konton.

Hoppas du är lika peppad som jag att förgylla denna höst med bra böcker. Dela gärna med dig om du har tips på en bok jag absolut inte får missa, kramis!

FRI MEN SÄKER MED HÖVDING

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Hövding

hovdinghjalm.jpg

En dag i början på sommaren var jag på en tjejkväll med Linnea och hennes kompisar. När vi var påväg in mot stan tog en av hennes vänner på sig något runt halsen. Nyfiken som jag är var jag tvungen att fråga Linnea vad det var för något. "Det är ju en Hövding!" sa hon och fick det att låta så självklart att alla vet vad en Hövding är. Den dagen kom jag första gången i kontakt med företaget Hövding som jag idag tänkte berätta mera om.

Hovdingtokyoskal.jpg

Vad är Hövding och hur använder man den?

Hövding är ett företag som tagit fram en helt ny cykelhjälm för den urbana cyklisten. Hövding grundades av två unga kvinnliga entreprenörer som ville ta fram en cykelhjälm som skulle vara så bra att folk verkligen skulle använda den. Med den tanken i huvudet skapade de en cykelhjälm med airbagsystem som bärs runt halsen istället för på huvudet. Om du hamnar i en olycka blåses air-bagen upp på 0.1 sekunder och skyddar ditt huvud. 

hovding.jpg

Så här använder du Hövding:

1) Se till att Hövding är laddad.
2) När du ska cykla: Ta på Hövding runt halsen och dra upp dragkedjan ordentligt ända upp.
3) Fäst dragkedjan i knappen bredvid dragkedjan. När Hövding är aktiverad hörs en kort ljudsignal. 
4) När du cyklat klart avaktiverar du Hövding genom att lossna på dragkedjan från knappen. 

Svårare än så är det inte! Dock är det viktigt att bara ha Hövding aktiverad när du cyklar. Aktivera alltså inte Hövding när du till exempel går ner för trapporna till cykelförrådet utan först när du ska börja cykla. 

Hovdingcorinne.jpg

Varför vill jag berätta om Hövding åt er?

Helt enkelt för att jag hoppas att det kan göra att fler börjar använda cykelhjälm när de cyklar. Att inte använda cykelhjälm är enligt mig rent ut sagt idiotiskt. Det behövs bara en smäll för att det ska gå riktigt illa.

När jag var ungdom tyckte jag det var häftigt att cykla utan hjälm, vilket jag nuförtiden har så otroligt svårt att förstå. Vad är häftigt med det egentligen? Jag som dessutom fick en hel del hjärnskakningar under tidiga tonåren i och med skidåkningen borde verkligen ha tänkt steget längre.

Min största och också löjliga orsak varför jag varit dålig på att använda cykelhjälm tidigare har varit att jag inte gillar att bli svettig runt hårfästet. Det problemet finns inte med Hövding. Ibland kan den bli en aning varm men jag tycker det är stor skillnad mellan att bli lite varm runt halsen jämfört med på huvudet. Dessutom tycker jag att det är bara dumt att inte skydda huvudet när man cyklar och kan bli riktigt arg på mig själv för att jag slarvat med det tidigare. 

hovding-3.jpg
hovdingcykelhjalm.jpg

Varför rekommenderar jag Hövding?

Nu har jag provat min Hövding i snart två månader och har kommit fram till att jag aldrig mer kommer släpa runt på en "vanlig" cykelhjälm. I början var det ovant att cykla med Hövding och det kändes lite stelt, men bara efter några minuter glömde jag bort att jag hade den på och nu tänker jag inte ens på att jag har den på mig när jag cyklar. Hövdingen är smidig att använda och ha med sig plus att den skyddar ditt huvud på bästa sätt. Det finns alltså inte längre några ursäkter till att inte skydda huvudet när du cyklar.

Jag blev faktiskt så nöjd med min Hövding (och jag lovar detta är sant!) att jag frågade gänget på Hövding om jag kunde få erbjuda er läsare en rabattkod, och det fick jag. Genom att nämna koden corinne20% får ni 20% rabatt på en Hövding när ni köper den i deras webbshop. Rabattkoden gäller både i Finland och Sverige fram till den 30.9.2018. 

Så nu uppmanar jag just dig att sluta cykla utan cykelhjälm ifall du gör det och ta det kloka beslutet att skydda ditt huvud. Och som Hövdings motto lyder: "Ride safe - Feel free."

Stort tack till duktiga Linnea Kankaanpää för bilderna i detta inlägg!

Ps. OM det skulle vara så att något strular med rabattkoden så maila info@hovding.com så hjälper de dig! 

MILJÖMEDVETENHET UTAN DÅLIGT SAMVETE

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Spark Sustainability

Att jag tycker det är viktigt att värna om miljön kommer knappast som någon överraskning för någon av er med tanke på att jag rätt ofta skriver om det här på bloggen. Problemet blir ofta att man känner sig ganska hjälplös i klimatfrågan. Finns det verkligen något man personligen kan göra? 

corinnespark.jpg

För mig resulterar de ibland i dåligt samvete och jag tror att vi är fler som känner lika, att man vet att man borde tänka och leva miljövänligt men man vet inte riktigt hur. Ett gäng tjejer däremot vet svaret på frågan och idag kan jag stolt berätta åt er om mitt nya samarbete med Spark Sustainability

spark.jpg

Spark Sustainability är ett företag, eller närmar ett fenomen som vill vara med och motverka klimatförändringen genom att öka medvetenheten kring miljöfrågor. På deras hemsida kan man lära sig en massa om klimatpåverkan, bland annat att vi som privatpersoner kan göra mycket för att medverka i att stoppa klimatförändringen.

Många av våra dagliga val kan göra skillnad, och det är det Spark Sustainability vill öka förståelse kring och framförallt hjälpa oss att veta vilka val vi kan göra för miljöns skull. På deras hemsida, som förövrigt är otroligt fin, kan du gå in och läsa mer om vilka olika val du kan göra för att leva så miljövänligt som möjligt. 

sparksustainability.jpg

Förutom att Spark Sustainability jobbar för miljön så finns det även en annan sida som jag tycker så mycket om med dem, nämligen att företaget grundats och drivs av ett gäng unga entusiastiska entreprenörer. Jag tycker det känns så bra att som ung entreprenör, eller åtminstone kommande, kunna lyfta fram och samarbeta med andra entreprenörer. 

 Foto:&nbsp;Johanna Rosenlew

Foto: Johanna Rosenlew

Grundarna och delägarna till Spark Sustainability ser ni här: Anna Eriksson, Kyara Smit, Amanda Björnberg, och Felicia Aminoff.  Dessutom har de många teammedlemmar som hjälper dem i deras arbete. 

Tjejerna vill med sitt företag öka medvetenheten och få folk att leva mera miljövänligt utan att få dåligt samvete. De menar att den rätta vägen inte är att stå med piska och skälla på folk som inte lever miljövänligt utan att det är bättre att fokusera på att med hjälp av information och tips motivera folk till att leva mer miljövänligt. De tycker att varje val för miljön räknas, oavsett om det är litet eller stort. Det kan jag verkligen hålla med dem om. 

sparkcarbondonut.jpg

På Spark Sustainabilitys hemsida hittar ni deras Carbon Donut som de så fint valt att kalla den. Det är alltså en kalkylator som räknar ut hur mycket jag och du påverkar miljön med vårt levnadssätt. Jag har själv gjort detta test och jag tänkte ni skulle få följa med under processen och även se mitt resultat som gjorde mig lite rädd samtidigt som det var väntat.

corinnespark.jpg

I testet fick jag fylla i olika frågor kring hur jag lever. Till exempel hur mycket jag flyger, vilket visade sig vara en hel del med tanke på att jag lever i ett distansförhållande = rätt så många flygtimmar per år. Jag fick också fylla i hur mycket el jag använder i mitt hushåll per år, vilket jag helt ärligt inte hade någon aning om, men det gick som tur lätt att kolla upp på elräkningen.

Dessutom fick jag uppskatta bland annat hur mycket jag shoppar, kör bil och vad jag äter för typ av mat. Jag upplevde att det var lite svårt att förstå vad som menades när man skulle fylla i hur mycket man shoppar, men jag försökte tänka jämfört med min familj och vänner för att komma fram till mitt svar. Matdelen var rätt så lätt att fylla i, eftersom jag nästan 90% av tiden äter vegetariskt. 

I och med att jag är vegetarian, men äter fisk undantagsvis, så vet jag att mina matvanor inte påverkar miljön supermycket jämfört med till exempel en person som äter både kött och mjölkprodukter. Mina flygningar däremot gjorde att jag fasade för att se resultatet.

carbondonut.jpg

Efter bara några minuter hade jag fyllt i hela testet och fick mitt resultat. Resultatet ser ni på bilden ovan. Jag konsumerar tydligen 7500 kg koldioxid per år. Hela 45% av min konsumtion består av flygningar! Fastän det inte är så långt mellan Stockholm och Helsingfors så blir det en hel del.

Den gula delen är mat, vilket ni kan se att inte är så stor och den röda är värme, som för min del är 16%. Jag har förnybar el hemma och därför finns inte el-kategorin med. Den orangea delen är konsumtion vilket jag helt klart kunde bli bättre på. Jag shoppar inte så ofta, men ändå med jämna mellanrum. Ibland kanske mer för att jag vill ha något fastän jag egentligen inte behöver det. Eftersom jag inte har någon bil finns inte den kategorin med i min Donut, men om du kör bil kommer du få åtminstone en till kategori i ditt test. 

corinnesparksustainability.jpg

Så nu har jag koll på läget! På Sparks hemsida kan jag läsa att jag konsumerar ganska medelmåttigt. Det som helt klart gör min siffra så hög är flygningarna. Eftersom hela konceptet kring Carbon Donut:en och Spark Sustainability är såpass nytt så har de inte ännu hunnit få in personliga råd vad man kan göra för att minska sitt avtryck, men det kommer inom snar framtid!

Just nu får jag därför lägga upp egna mål och de ser ut såhär: 

Mina mål för att leva miljövänligare

 • Flyga mindre. Eftersom jag ju såklart vill umgås med Laban så ofta jag kan så kommer det bli svårt. Men jag tänker mig att jag borde kunna få till det så att jag stannar längre perioder i Sverige och inte bara flyger över en helg. På så sätt blir det mindre av och an. 
   
 • Shoppa mer hållbart. Fastän jag inte shoppar mycket så kunde jag shoppa mindre och framförallt från märken som är miljövänliga och tänker på hållbarhet. Dessutom finns det massor med second hand butiker jag borde spana in istället för att alltid köpa nytt. 
   
 • Sluta använda el och värme i onödan. Alltid släcka lampor som inte används, vilket jag tycker jag är rätt bra på men bättre kan jag! Samt sänka värmen hemma när jag åker iväg på längre resor till Sverige. 
   
 • Äta mer veganskt. I några veckor framöver tänker jag införa veganska dagar! Jag är inte beredd att gå över till en helt vegansk kost men däremot känns det absolut tänkbart att ha sådana dagar ibland. 

  Nu uppmuntrar jag dig att gå in och göra Carbon Donut testet och se hur du ligger till! Är du nyfiken att spana in mer av Spark Sustainability så rekommenderar jag att kolla på deras Instagram där de delar med sig av ännu mer tips för ett miljövänligare liv. Nu får vi hålla tummarna att jag lyckas hålla mina mål. Ha en fin kväll, kram!

Stort tack även till Henrik von Martens som fotat bilderna i detta inlägg, du är grym!

UNDERBARA SAMUNA FRÅN NOOLAN

-- Detta inlägg är skrivet i samarbete med Noolan--

Samunanoolancorinne.jpg-10.jpg

När jag började mitt samarbete med Noolan föll jag direkt för många av deras produkter. En av produkterna som jag fastnade lite extra för var tröjan som jag har på mig på bilderna i detta inlägg. Tröjan heter Samuna och ni hittar den här. Färgen har precis uppdaterats och är nu den perfekta gråa nyansen om man frågar mig, inte för ljus och inte för mörk.

CorinneSamuna5.jpg
Corinne Samuna 8.jpg

Tröjan är lite lösare i modellen men hänger ändå snyggt. Jag har använt den på många olika tillfällen och bara stylat upp eller ner beroende på vad jag ska göra. Häromdagen hade jag den med svarta byxor och höga klackar och nästa dag med blåa jeans och sneakers, så fin oavsett. I början var jag rädd att tröjan skulle klia men jag har inte märkt av något hittills vilket är skönt.

Corinne Samuna 1.jpg

Samuna tröjan är bra på så sätt att den funkar året om. Både som en mysig tröja på hösten och vintern när det är rått utomhus, men också bra nu på våren när man vill ha på en tunnare jacka. Dessutom kommer jag använda den mycket i sommar under sena sommarkvällar, för jag måste erkänna att det alltid blir kallt i något skede av kvällen när man envisas med att sitta ute. Då kommer det vara så skönt att dra på sig denna tröja.

Samunanoolancorinneg.jpg

Som ni vet samarbetar jag med Noolan för att de gör snygga, stilrena kläder med ett hållbart tänk. Deras tanke är inte att massproducera kläder utan att göra unika kläder som fungerar i flera olika lägen och som håller länge. Varje klädesplagg har så bra kvalité. Det är viktigt för mig att de företagen jag jobbar med har ett hållbart tänk och framförallt att ingen tagit skada i processen när något tillverkats.

Samuna.jpg

Bilderna i detta inlägg har bästa fotografen Henriktagit hemma hos mig! Det ni kan se är delar av mitt sov / arbetsrum som även är mitt favoritrum hemma. Tycker färgerna passar bra ihop och dessutom är det så ljust och fint. För mig är ljuset verkligen A och O för att jag ska bli inspirerad och jobba effektivt.

Nu ska jag iväg och möta upp Cessi, kram på er!

KOM MED PÅ MATFOTOKURS

-- I samarbete med Västra Nylands Folkhögskola --

kardemummagrot.jpg

Jag har alltid gillat att fota men de senaste åren har fotograferingen fått en betydligt större del i mitt liv. Det ger mig så mycket och jag har kameran med mig nästan varje dag. När jag fotar kan jag ta fram min kreativa sida.

Något som jag tänkt på länge och som jag ju nämnde igår är att jag vill bli bättre på är att fota riktigt snygga matbilder, speciellt med tanke på att en kategori på bloggen är just matrecept. Jag älskar att laga mat, komma på nya recept och att fota, men känner att jag inte alltid får till matbilderna så som jag skulle vilja. Jag har en vision men får helt enkelt inte till det.

Corinnelagarmat16.jpg

Västra Nylands Folkhögskolasom jag och Ellen hade vår första kurs hos (klick) ordnar olika kursen under årets gång och till min glädje en fotograferingskurs i matfotografering! Kursen vid namn Matfotografi - Lär dig fotografera mat på ett estetiskt vis äger rum den 16-17 Juni och är alltså en två dagars kurs.

Under de två kursdagarna kommer vi laga god vegansk mat och lära oss mer om både fotografering men även hur man snyggast lägger upp maten och hur man ska tänka när man vill skapa snygga och enhetliga bilder. Kursen är tänkt för dig som gillar att laga mat, fotografera och som känner att du vill bli ännu bättre på detta.

Kanelbullar.jpg
Kanelbulle.jpg

Det som jag ser mest fram emot med kursen är att få lära mig mer kring hur jag ska tänka när jag fotograferar mat, vilka vinklar som funkar bäst osv. Sedan ska det även bli roligt att lära sig hur man kan göra en bild och maträtt snyggare med små detaljer. Just nu blir det att jag fotar så som det ser ut utan att riktigt veta hur jag kan göra för att bilden ska bli ännu snyggare.

Både jag och Ellen är redan anmälda och jag tycker att även du som läser borde anmäla dig om detta är något du tycker vore intressant. Är helt säker på att det kommer bli superkul! Du kan läsa mer om kursen HÄR och så hittar du även anmälningsblanketten där. Hoppas vi ses i Juni <3

MINA FEM BÄSTA EKONOMI TIPS

-- Detta inlägg är skrivet i samarbete med SAMBLA --

corinnejobbar.jpg

Hej på er! Såhär i jultider kan det lätt skena iväg på pengafronten i och med julklappar och traditioner. Därför tänkte jag dela med mig av mina fem bästa tips för att hålla koll på ekonomin. Detta inlägg är som sagt i samarbete med Sambla som är en tjänst som jämför olika bankers villkor och räntor när du ska ta lån. Nåväl, dags för tipsen!

1. Håll koll på dina utgifter! Ladda ner en budget app som är simpel och enkel att använda. Jag använder mig av en app som heter Daily Budget och tycker den funkar bra. Den är simpel och har inga extra funktioner. Jag skriver bara in hur mycket inkomster jag har efter skatt, regelbundna fasta utgifter till exempel hyra och så hur mycket jag vill spara per månad. Sedan räknar appen ut hur mycket jag har att leva på per dag, efter de fasta utgifterna och sparpengar.

Varje gång jag köper något, ja varenda liten euro eller cent, så skriver jag in det i appen. Då räknar den ut hur mycket jag har kvar, om jag är på plus eller minus osv. Har förut försökt hålla koll på min budget i en excel fil men det har inte funkat, jag har alltid glömt bort att fylla i den. Nu har jag däremot hållit på med appen i över ett år och tycker det funkar superbra. Bara man får in en rutin att skriva in genast efter man köper något så är det inga problem.

Dessutom är det skönt att hålla koll och slippa oroa sig över att man lever över sina tillgångar, samtidigt som jag också vet när jag kan unna mig något. Rekommenderar verkligen alla att börja hålla koll på sin ekonomi. Det blir lätt att man tror att man har mindre utgifter än man egentligen har samtidigt som det skapar onödig stress att inte veta hur ens ekonomiska situation egentligen ser ut.

frukost.jpg

2. Se över dina matkostnader och överlag din matkonsumtion. Slänger du ofta mat? Har du höga matkostnader? Det första jag tycker du ska göra är att se över hur mycket mat du slänger per vecka. Målet är så lite som bara möjligt. Använd alltid all mat, spara och frys in om det blir över. Börjar frukter se lite övermogna ut? Skär dem färdigt och frys in och använd i en smoothie senare. Sedan är mitt största tips att äta mer vegetariskt, det har verkligen dragit ner på mina matkostnader mycket!

kaffefazer.jpg

3. Undvik onödiga utgifter och minimera det som minimeras kan. Tänk många bäckar små. Till exempel takeaway kaffe är en riktig klassiker som lätt blir en liten utgift som i slutändan blir till en stor. På de flesta ställen får man ta med sig kaffe om man har en egen mugg. Försök att ta med dig kaffe hemifrån så att du inte behöver gå och köpa kaffe på vägen. Unna dig själv istället ett cafébesök ibland då när du har tid att sitta ner och ekonomi för det. Att bara slänga i sig dyrt kaffe i farten känns så onödigt samtidigt som det är dåligt för din ekonomi.

4. Ta aldrig snabblån. Om du måste ta lån så rekommenderar jag att ordentligt fundera igenom beslutet och hurdant lån du tar. Undvik alla former av snabblån som sms-lån mm. Ta hjälp av tjänster som jämför lånens villkor & totalkostnad så som Sambla, som detta inlägg är skrivet i samarbete med. Ibland måste man ta lån, till exempel om man ska köpa bostad, men det är verkligen en enorm skillnad på olika lån så se till att ha koll på allt vad lånet innebär innan du skriver under något!

201712212054266210_sbig.jpg

5. Rensa, sälj och köp med de pengarna. De flesta av oss har troligen alldeles för mycket saker och kläder. Ändå köper vi mer, troligen för att man tröttnat på det man har. Jag brukar ha som regel att jag bara får köpa nya kläder på pengar som jag fått när jag sålt bort gamla kläder. Har jag inte fått några kläder sålda, finns det inte heller möjlighet att köpa nya.

Detta tycker jag funkat bra, ibland kan jag erkänna att jag fuskat men jag försöker verkligen hålla mig fast vid detta. Det är ju ingen idé att köpa nytt om man redan har en massa kläder. Bättre att sälja bort det som inte används så att någon annan kan glädjas åt det istället. På tal om det, satsa på second hand! Bättre för din plånbok och för hållbar konsumtion!

Vilka är dina bästa ekonomi tips?