INSPIRERAD TILL ATT FOTA BÄTTRE MATBILDER

huset.jpg

Hej på er och glad måndag! Som lovat tänkte jag berätta lite om helgen som gick. Jag var ju som sagt i Ekenäs och hälsade på Nico & Ellen. Dessutom var vi på en fotokurs under lördag och söndag dag. Jag kom fram till Ekenäs på fredag kväll och då väntade världens supermiddag som jag fått av Ellen i födelsedagspresent! 

plockmiddag.jpg
ellensmiddag.jpg

På bordet fanns bara sådant Ellen vet att jag gillar. Pocherat ägg med stekt sparris och sås, tryffelchips, lax ceviche, fröknäcke med avokadoröra och så vidare. Allt smakade verkligen magi, vet inte hur många gånger både jag och Nico sade "oj vad gott detta var". Tror att Ellen mös riktigt inombords när hon såg hur glada och nöjda vi var hehe. 

Det var också superkul att vara tillbaka i Ekenäs och Ellen & Nicos fantastiska hus. Det känns som att det händer grejer där hela tiden. Nu hade Nico precis byggt klart terassen som var så fin. Tror vi spenderade typ största delen av helgen på terassen haha. 

ellensmiddagekenas.jpg
ellensmiddag-2.jpg
hamburgarbröd.jpg

Förutom att vi åt magisk god mat var vi även iväg och fotade på fredagen. Vi har inte sett några bilder ännu men jag lovar att visa så fort vi får något. Tror att det kommer bli superbra. Med oss hade vi duktiga Rebecka Hägert som var superlätt att fotas med. Ska bli så roligt att se bilderna! 

Annars blev det både en lugn myskväll på fredagen och så terasshäng med ett stort gäng vänner på lördagen. Perfekt upplägg att få det bästa av två världrar. När jag och Ellen umgås är det viktigt att det både finns tid för djupa diskussioner men även mer fartfyllda kvällar. Denna gång fick vi både och så det var toppen. 

matfoto-2.jpg
matfotobilder.jpg

Som ni vet var vi även på matfotokurs i helgen och här kan ni se några av bilderna jag tog. Vi lagade mat tillsammans med hela gruppen och så fick man gå iväg och fota maträtterna i lugn och ro. Jag har sedan länge tänkt att jag ska bli bättre på att verkligen reservera tid för att fota matrecepten jag lägger upp ordentligt, för att därmed kunna satsa på bilderna. Hittills har det mera blivit bilder som tagits i farten. 

matfotosallad.jpg
matfotoiphone.jpg

Att fota fina matbilder och lägga upp snyggt är verkligen superkul men det tar enormt mycket tid. I helgen fick vi många bra tips som jag tänker ta med mig och framförallt lite nytänk vilket känns kul. Vi gjorde dessutom så med Ellen att vi fotade våra portioner tillsammans med varsin kamera så då kunde vi även fundera ihop hur man kunde göra för att bilderna skulle bli bättre. 

Jag känner att jag har mycket att lära mig ännu om att fotografera mat på ett snyggt sätt men att framförallt behöver jag prioritera det mer så att jag har tid att vara kreativ och fundera hur bilder blir som finast. Dock är det väldigt viktigt att bilderna ändå är verklighetstrogna, det kommer aldrig någonsin användas hårspray eller liknande på mina matbilder. 

Det var min helg det. I veckan blir det ganska lugnt och i slutet av veckan åker jag över till Sverige för att fira midsommar med Laban, det ser jag så himla mycket fram emot! <3

ÄNTLIGEN INVESTERAT I ETT 50mm OBJEKTIV

Hej kära ni, hoppas ni mår bra. För någon dag sedan slog jag äntligen till och köpte mig ett 50 mm objektiv som jag så länge tänkt att jag vill ha. Många har rekommenderat ett och sagt att det är ett måste om man fotar mycket, så till slut slog jag till och vet ni jag är så nöjd. Jag som alltid fotat med väldigt annorlunda objektiv än detta, hittar helt nya sätt att fota på nu vilket är så roligt.

Hittills har jag bara fotat landskap och byggnader men ska bli kul att fota människor och olika detaljer med det. Mest ser jag fram emot att prova om man kan få till bättre matbilder med detta objektiv jämfört med mina andra. Har hört att 50 mm ska vara perfekt för matbilder.

Annars så har jag fullt upp här i Vasa. Hade räknat med att det blir långa dagar så var ganska förberedd men ändå har det varit ganska högt tempo. Just nu har jag precis kommit hem efter en trevlig träff, som jag tänkte berätta mer om imorgon, och tänkte ta det lugnt en liten stund innan jag möter upp ett gäng vänner.

Har fotat så mycket senaste dagarna, fullt två hela minneskort så det kommer bli mycket att gå igenom när jag kommer hem. Visst blev bilderna fina med det nya objektivet? Lite annorlunda än vanligt men kul med omväxling! Nu ska jag göra mig i ordning för att möta upp vännerna, kram!

ISKALLA HANGÖ I VINTERKLÄDER

Jag märker att jag varit nere i en dipp gällande inspirationen. Ju mer dagarna blir ljusare, desto mer kommer inspirationen tillbaka. Plötsligt känns det lite extra kul att ställa sig och baka, stå ute i iskall blåst och fota samt skriva i massor. Kan du som läser känna likadant?

Dessa bilder är tagna i tisdags när det var riktigt vintrigt klimat i Hangö. Jag gick ut till stranden och gick loss med kameran i några minuter. Den starka vinden gjorde att det kändes som att det var minst minus trettio grader. Att fingrar, öron och tår frös till is var ett faktum, men så värt det med tanke på hur kul det var att fota. Fastnade totalt för hur vackert havet var. Alldeles isigt närmast stranden, och öppet längre ut. Hangö klär sig väl i vintriga kläder. 

Till vänster om dessa hus ligger Lejonstranden. En strand som för med sig många minnen från min tonårstid. Här har jag både badat som ung men även suttit sena kvällar med kompisar under regattan. Ju äldre man blivit desto mer har man undvikit denna strand under den klassiska Hangö-regatta helgen. Alla andra helger är den rätt fin den stranden, men inte under regattan, då håller jag mig gärna långt borta därifrån.

I tisdags såg Lejonstranden så kall och övergiven ut, som att den väntade på sommaren och alla glada badare. Det är något magiskt ändå att komma till en stad som man i vanliga fall endast besöker på sommaren. Allt är så tyst och stilla men ändå vackert. Som att den väntar på varmare tider, vilket ju stämmer. Det känns som att vi äntligen är på rätt sida och snart kommer stranden fyllas av ivriga badare igen. Nu ska jag iväg och träna efter en lång arbetsdag. Kram på er!

KANELBULLAR & BANANBRÖD

Hej och trevlig måndag! Som någon av er kanske såg på min Instagram (@ccorinnes) så blev det en spontan bakkväll för mig och Linnea igår. Det hela började med att vi kom på att vi måste baka fastlagsbullar (semlor) till tisdagen när det är fastlagstisdag. Därefter kom vi på att det hade varit gott med lite kanelbullar också. När vi kom hem till mig såg vi att jag hade några lite väl bruna bananer så till slut blev det ett bananbröd på köpet.

Saldot för kvällen blev därmed: fastlagsbullar, kanelbullar och bananbröd. Inte så illa om du frågar mig. Avslutade vår bakkväll med att krypa upp i min jättesäng och äta nybakt bananbröd med ost, sallad och gurka, så gott. Tappade ju baklusten där ett tag under hösten men märker hur det börjat smyga tillbaka nu när jag flyttat och har ett nytt fint kök att greja i. Roligt att känna hur inspirationen flödar igen.

Jag vet inte om jag skrivit om det förut men jag tror inte det. Visste ni att det bor en riktig bullbagare inom mig? Som ni vet gillar jag ju att baka bröd, men att baka kanelbullar är nästan min favorit. Synd bara att det inte är sådär superhälsosamt att äta kanelbullar varje dag, annars hade jag lätt kunnat baka dem hela tiden. Det bästa är ju att äta en bit ogräddad deg med fyllning haha. Jag och Linnea unnade oss en hel del bitar igår.

Något som jag aldrig bakat förut var bananbröd. Det påminner ju lite grann om mina recept på Grovt Tranbärsbröd (klick) och Havrebröd med råg & tranbär men med smak av banan. Fick inspiration och håller just nu på och spinner i huvudet på ett eget recept på bananbröd. Fick ett önskemål om att göra det helt glutenfritt så det blir min utmaning. Återkommer med recept när det är klart. Som ni vet är det mycket arbete bakom när man skapar helt nya recept.

Hoppas ni haft en bra start på den nya veckan och att ni inte blev alltför hungriga av att läsa detta inlägg ;) Vi hörs imorgon, kram!

GILLAR JAG MINA STUDIER?

Hej och glad måndag! Idag har min dag bestått mestadels av studier eftersom vi hade föreläsningar från 9-16.30. På förmiddagen hade jag en föreläsning i foto och på eftermiddagen i online media. Under online media föreläsningen, pratade vi mest om bildformat och egenskaper. Avslutade med en lekfull uppgift där man skulle göra en GIF i Photoshop.

Nu har jag ju studerat över ett halvår på Arcada så tänkte att det kunde vara kul med en liten uppdatering kring vad jag tycker om mina studier hittills. För er som inte riktigt hängt med studerar jag alltså medieanalys på Arcada. Studierna går på svenska och engelska och enligt upplägget ska det ta fyra år tills man är färdigutbildad medianom och för min del då medieanalytiker.

Under mitt första halvår på skolan har jag bland annat gått kurser i marknadsföring, visuell kultur, mediehistoria och just nu går jag en kurs som heter introduktion till medieproduktion. Alla mina kurser hittills har varit helt teoretiska medan medieproduktionskursen nu är mer praktisk.

Det jag gillar mest med just mina studier är att de är både teoretiska och praktiska. Jag gillar när man både lär sig ny fakta och teorier men även när man får släppa lös sin kreativa sida och framförallt utvecklas till att skapa ännu bättre material.

Som exempel vad vi gör just nu är bilden
ovan som jag tagit för en uppgift vi ska lämna in i morgon. I den bilden är tanken att man ska fånga en person anonymt men ändå ha personen närvarande i bilden. Dock kommer vi inte ta med just denna bild utan en liknande där man ser ansiktets konturer lite bättre.

Bilden nedan har Michelle, som är mitt par i uppgiften tagit. Här skulle vi fånga en bild med neutral exponering och som inte har något extra element i sig. Svårt att se allvarlig ut på bild sådär på beställning. Det vi håller på med just nu är väldigt grundläggande men det är ju för att det är första året av studierna.


Det är skönt att ha hittat både studier & jobb som jag verkligen trivs med och som dessutom går bra att kombinera med varandra. Jag har inte hittills upplevt att det varit för jobbigt att hinna med båda två eftersom vi inte har så mycket föreläsningar. Det som känns extra bra är att jag lär mig sådant i skolan som jag kan ta hjälp av på jobbet.

Något som jag fortfarande kan bli förvånad över är att jag faktiskt tycker det är roligt att vara på föreläsning och gå i skolan. Det vi går igenom och lär oss är sådant som jag tycker är otroligt intressant. För mig tog det ju flera år att hitta en linje som jag vill gå men nu känns det så värt det att jag lät mig själv ta den tid jag behövde för att komma på vad det är jag vill göra.

Summa summarum skulle jag säga att jag är väldigt nöjd med mina studier. Visst funkar en del administrativa detaljer lite halvtrögt men i det stora hela är jag nöjd, speciellt med ämnena vi läser om. Dessutom har jag fått helt fantastiska vänner tack vare studierna vilket såklart gör allt extra bra.

Om du som läser just nu går i tankarna av att söka in till studier och blev nyfiken på det jag studerar så är du hjärtligt välkommen att ta kontakt om du har några funderingar som jag kan hjälpa till med :) Hörs imorgon!
Ps. Bloggen verkar funka normalt nu för mig, men om ni fortfarande upplever att den är trög så får ni gärna hör av er och berätta så försöker jag kontakta portalen igen.

NY HEADER & DRÖMBILD

Godkväll! Här kommer ett sent inlägg, länge sedan jag sist bloggade såhär sent på kvällen. Har haft en rätt kaotiskt dag och har därför inte hunnit skriva förrän nu. Minns ni att jag skrev för några månader sedan att jag vill börja blogga tidigare på kvällen? Att jag ville ha mer planering bakom inläggen så att de kommer ut i tid. Har försökt hålla mig kring att blogga mellan 17-18.30 och även ibland på morgonen om tiden finns, och jag tycker det gått riktigt bra hittills. Skönt att få en lugnare rutin kring detta. Hoppas ni också tycker detta är något positivt!

Har ni haft en fin luciadag? Min har som sagt varit intensiv men ändå fin. Vi hann se på luciatåget med några vänner vilket var härligt. Brukade alltid vara och se på det med mina morföräldrar när jag var liten och nu som vuxen är det väldigt viktigt för mig att se luciatåget om jag bara har möjlighet. Kul med traditioner som man vill fortsätta med!

Som ni kanske märkt bytte jag header här om dagen. Tack för alla fina kommentarer angående den! Allt beröm borde dock gå åt min kompis Hencka som är fotografen bakom denna så jag hoppas han läser detta! Om jag inte är helt ute och cyklar så kan jag berätta att denna är fotad helt analogt vilket jag tycker är riktigt häftigt! Gillar hur han skapat en bild av två olika bilder, ger verkligen ett personligt intryck.

Avslutande måste jag bara visa er denna bild, fastän den egentligen inte har något med någonting att göra MEN den är så himla fin. Berättelsen bakom denna bild är en kväll i somras när jag och pappa körde ut till landet. Vi fick vittna den vackraste solnedgången som bröt fram bakom molnen. Det var så himla vackert så jag var tvungen att be pappa att sakta ner så att jag kunde fota och också bara ta in ögonblicket. Visst ser det drömlikt ut?

VILKA KAMEROR FOTAR JAG MED OCH VEM TAR BILDERNA TILL BLOGGEN?

Hej på er och trevlig söndag! Jag fick en fråga häromdagen om jag kan berätta mer om vilka kameror jag fotar med samt vem som fotar bilderna till bloggen.

De flesta av mina bilder här på bloggen är fotade med min superkamera Canon EOS 50D. Den önskade jag till 18-års present och har använt den väldigt flitigt sedan dess. Till den har jag två objektiv som jag byter emellan.

Min Canonkamera går alltid att lita på och jag fotar alla viktiga bilder med den. När jag jobbar använder jag också den kameran så den får sällan vila med andra ord.

Jag redigerar mina bilder i Lightroom sedan några veckor tillbaka. Det är egentligen största skillnaden som hänt med mina bilder på senaste tiden, vilket ni kanske märkt? Förut redigerade jag i ett vanligt basprogram men nu passade jag på att köpa Lightroom och jag är så nöjd! Bildernas potential kommer verkligen mycket bättre fram när man kan redigera dem litegrann.

Den andra kameran jag fotar med är en Sony A5000. Den använder jag främst vid vardagsbilder eftersom den är smidig att ha med sig. Den har även en videofunktion som jag använder när jag filmar mina videon. Tycker den är en bra baskamera och så var den inte så dyr vilket såklart är ett stort plus. Vill man med andra ord ha en smidig kamera som tar fina bilder men som inte har mycket funktioner och sånt, så är denna riktigt bra.

Ibland kan någon enstaka bild vara tagen med telefonen, men det är väldigt sällan. Eftersom fotografering är ett så stort intresse för mig så är det sällan jag inte tar med mig en kamera om jag ska någonstans. Tycker egentligen inte det är något fel med mobilbilder men föredrar bilder tagna med en bra kamera alla gånger framför mobilbilder.

Vem fotar bilderna till bloggen då? Jag fotar alla bilder som ni får se här, förutom de som är på mig själv förstås. Jag älskar att fota och för mig är bloggen ett ypperligt sätt att kunna visa mina bilder på. Jag kan lätt vara ute och fota fina landskap och människor i flera timmar, tycker det är så roligt.

När det publiceras bilder på mig så är det oftast Linnea som tagit dem. Annars brukar jag fråga någon annan kompis om de orkar ställa upp och fota. Till exempel bilderna i detta inlägg har min kompis Hencka tagit. Han går också på Arcada och vi har varit iväg och fotat ihop plus att han lärt mig trixa med Lightroom. Kul med en kompis som också gillar fotografering lika mycket som jag! 

Via min utbildning har jag träffat många kreativa människor som också brinner för fotografering. Genom detta har jag fått en massa bra tips som gör att jag utvecklas som fotograf. Dessutom är Sofia, som jag hälsade på i Åbo för ett tag sedan, professionell fotograf så brukar även fråga tips av henne.

Nu ska jag möta upp flickorna i Grankulla. Dock hinner jag inte träffas så länge eftersom jag sedan ska på konsert. Hursomhelst blir det kul att träffas en stund i varje fall. Har haft en riktigt usel dag idag så hoppas kvällen blir bättre så man kan lägga sig med ett leende på läpparna. Kram på er!

Höstens finaste morgon

Godkväll på er! Wow vilken otroligt vacker dag vi haft här i södra Finland. Jag blev lite extra glad när jag såg att det var vackert väder för jag hade nämligen bestämt mig för att vända runt på min dag eftersom jag hade besök från Sverige idag och igår. Så istället för att i vanlig ordning gå på jobb på morgonen, så har jag varit ledig hela förmiddagen och kring lunch åkte jag iväg på ett möte. Därefter har jag jobbat i några timmar. Det är inte ofta jag har möjligheten att göra så men nu var det lämpligt så jag passade på när jag hade gäster. Verkligen lyxigt att kunna vända runt på dagen på det här viset. Inget jag vill göra varje dag men ibland är det kul med lite variation. Prickade ju minst sagt in en perfekt dag sådär vädermässigt. Föredrar sol på dagen framför solnedgång såhär på hösten i och med att det då är varmare i luften. Vi började morgonen med en god frukost i form av äggröra, nybakt bröd och kaffe. Har köpt hem ett kardemumma kaffe från ett finskt rosteri och det är så otroligt gott! Verkligen stor skillnad på olika sorters kaffe och hur man brygger det.

Efter frukosten klädde vi på oss och gick ut. Tog med lite mer kaffe i en termos och gick till mitt favoritställe vid havet, bara 10 minuters gångväg från mig. När jag kom ut märkte jag att jag hade på mig alldeles för mycket kläder för det var ju rätt så varmt idag. Man har blivit van med lite kallare temperaturer så det var ovant när det var så varmt. Riktigt härlig dock, nästan sommarvärme. Det börjar bli så vackert utomhus nu när löven byter färg. Hoppas på fler fina dagar som idag. Tycker bilderna blev så fina med de höstliga färgerna och solskenet.

Som jag nämnde tidigare var jag idag på ett möte. Det var inget vanligt möte utan faktiskt ett som är relaterat till bloggen! Har pratat om ett kommande samarbete ett tag nu med ett företag och idag funderade vi mer detaljerat kring samarbetet. Mer om detta kommer ni se inom kort, jag är så taggad. Håller tummarna att ni kommer gilla det! Nedan några bilder ännu från idag. Verkligen höstens bästa morgon hittills. Nu ska jag kila iväg till Fammo på kvällsfika, kram!

Det händer grejer!

Vet ni vad som är den bästa känslan när man håller på med något projekt? Jo nä man ser resultat. Då känns allt slit så otroligt värt de. Vi har ju jobbat mycket med mitt hem, för evigt tacksam till min Pappa för varenda timme han lagt ner på att hjälpa mig med diverse möbler och framförallt sänggaveln. Den blev nämligen lite jobbigare än tänkt eftersom det inte var varken jag eller Pappa som köpt materialet, så vi hade lite svårt att förstå hur en del av materialet skulle passa till min säng. Till slut kom Pappa fram till en lösning som funkar. Att göra själva sänggaveln var rätt enkelt, så om någon går där ute och funderar mellan att köpa en i butik eller göra egen, så rekommenderar jag verkligen att göra en egen.

Nu är den i varje fall uppe på väggen och den passar så bra in hos mig. Nu ska jag bara fixa upp lamporna ännu och sen ska ni få se helheten. Ni får en liten sneakpeak nu i varje fall. Åh blir lycklig bara jag ser på bilderna, älskar mitt hem! Alla färger känns verkligen så jag. En kompis kommentar var rätt gullig när hon såg min lägenhet första gången " Det känns verkligen som att du bor här Corinne, hela lägenheten är verkligen du. "

Idag har vi spikat upp en steghylla som passar så bra in hemma hos mig. Jag älskar ju blommor och ville ha en steghylla för att kunna ha mina blommor och foton framme på ett snyggt sätt. Att däremot hitta en steghylla som passar har varit betydligt svårare än jag trodde men till slut så.
Det har inte bara hänt grejer hemma utan jag har även gjort ett stort inköp idag, nämligen köpt mig en ny kamera! Det blev en Sony A5000 som fått många bra recensioner och som ska vara utmärkt att filma med. Min systemkamera går inte att filma med och det känns inte lika kul att göra filmer med mobilkamerans kvalité. Har länge tänkt köpa en systemkamera med filmfunktion och nu när jag såg att Sonyn var på ett bra erbjudande så tänkte jag att nu slår jag till. Så idag cyklade jag till Finno och köpte mig en sprillans ny kamera. Imorgon ska jag jobba med min första video vilket innebär att jag kan "lansera" min youtube-kanal imorgon! Ikväll hittar ni mig hos Cessi. Hon hade fixat huvudrätt och jag efterrätt. Har sett fram emot ikväll hela förra veckan, så glad att det äntligen var dags för vår kväll. Perfekt sätt att börja veckan på. Vi har så mycket att prata igenom nu när hon igen bor i Vasa så blir inte många sekunders tystnad direkt. Hörs imorgon!

Laddar batterier och samlar guld

Hej kära ni. Hoppas ni haft en fin dag! Jag har varit på landet med mina föräldrar och gudföräldrar och vi har haft det så bra. Underbart höstväder med strålande solsken och riktigt varmt i solen. Vi satt länge ute och drack kaffe och det var så härligt. Söndag har verkligen blivit en viktig dag för mitt välmående. Det är då jag laddar mina batterier, sover ut och är så lite som möjligt på mobil och dator. Vi brukar gå skogspromenader på söndagar och det är så härligt. Ni kanske minns att jag berättat om vilka positiva effekter skogen har på vårt välmående? Det känns som att jag får lite extra mycket ut av mina skogspromenader nu, när jag läst så mycket om de positiva effekterna man får. Skogen är dessutom helt fantastiskt vacker nu med alla svampar i olika färger och massor lingon. Vi har plockat flera liter svamp och bär i höst, så gött att ha frysen full med guld. 

Nu har jag nyss kommit hem från en rolig tennistimme med Pappa. Vi har spelat typ en gång i månaden nu och det är så kul! Märker att jag blir bättre efter varje gång. Nu kommer Malin hit och så ska vi dricka te och mysa med en massa tända ljus. Önskar er alla en superfin söndagkväll och avslutar med några inblickar från vår vackra finska skog. Kram ❤️